Låtsas inte att allt är bra i Uppsalas förskolor

Man ska kunna bo i Uppsala utan att ha en klump i magen över hur barnen har det i förskolan eller oroa sig över att man inte ska få en rimlig förskoleplats, skriver Unn Harsem och Katarina Reigo.

Kapaciteten för att ta emot barn i förskola är dålig i flera delar av kommunen, skriver Unn Harsem och Katarina Regio.

Kapaciteten för att ta emot barn i förskola är dålig i flera delar av kommunen, skriver Unn Harsem och Katarina Regio.

Foto: Thomas Harsem

Debatt2020-09-18 02:36
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Många väljer att flytta till Uppsala, lyftkranar är ett till synes permanent inslag i Uppsalas skyline, förlossningsavdelningen går på högtryck. Det kan inte vara en överraskning att antalet barn i förskoleålder ökar. Ändå läser vi återigen i UNT om krisåtgärder i förskolan. 

Varje höst frigörs förskoleplatser när 6-åringarna börjar skolan. Varje vår är det redan fullt i centrala stadens förskolor. Detta har kommunen löst genom att öppna en tillfällig vårförskola under de vår- och sommarmånader när allt annat är fullt. I år öppnar vårförskolan redan i november. 

Vi jobbar för högtryck för att kunna skapa de platser som behövs” säger Utbildningsnämndens ordförande Helena Hedman Skoglund (L) till UNT den 9 september. Men hur är det med kvaliteten? Antalet barn i gruppen är naturligtvis en viktig faktor. I UNT kunde vi vidare läsa att kommunen har ”… gjort en översyn av maxkapaciteten hos de centrala förskolorna och lyckats få fram 26 nya platser”. Det betyder att man har klämt in 26 extra barn i redan fulla förskolor. Vi anser att detta är att sätta kvalitet och arbetsmiljö på undantag. I samma artikel kunde vi läsa att det ändå finns 16 barn kvar som behöver plats i närtid. 

När vi summerar 16 barn i kö med 26 barn som klämts in i befintliga förskolor får vi 42 barn, vilket gott kan jämföras med en hel förskola och mer därtill. Som en jämförelse går 30 barn på Plantan, 24 barn på Solrosen och 23 barn på Lilla Academia St. Johannes som alla är centrala förskolor. 

Samtidigt har Karlavagnens förskola på Rackarberget som rymmer cirka 50 barn stått igenbommad i snart två år för en renovering som aldrig kommer igång. Barnen från Karlavagnen går på förskolan Hemming som enligt plan ska rivas. För oss är det obegripligt att riva en central förskola samtidigt som det är platsbrist. Det kommer inte att bli färre barn i centrala Uppsala de närmaste åren.

Två gånger per år antar utbildningsnämnden en lokalstrategisk plan för att säkra att behov och kapacitet av bland annat förskoleplatser möts. Det är en fin pappersprodukt, men i praktiken ligger kommunen steget efter. Fokus är att erbjuda vilken förskoleplats som helst inom lagstadgad tid. Om det är en rimlig plats för den aktuella familjen eller om kvaliteten på verksamheten håller måttet kommer i andra hand. Kommunens ambitionsnivå borde ligga högre än att undkomma Skolinspektionens viten. Uppsalas föräldrar, barn och förskolepersonal förtjänar bättre. 

Vi anser att Uppsala ska vara en familjevänlig stad. Här ska man kunna bo och jobba eller pendla utan att ha en klump i magen över hur barnen har det i förskolan – eller oroa sig för att man ingen rimlig förskoleplats ska få. Här är våra uppmaningar:

Förskolelärare är ett bristyrke. Locka dem till Uppsala med goda arbetsvillkor.

Konceptet vårförskola är inget annat än dumsnålt. Prioritera kvalitet och arbetsmiljö. Hitta en permanent lösning.

Prioritera en snar renovering av både Karlavagnen och Hemming eller använd lokalerna tills vidare.

Kapaciteten för att ta emot barn i förskola är dålig i flera delar av kommunen. Var öppen och ärlig om detta. Be om hjälp. Gör det lättare för föräldrar att starta flerfamiljssystem, hjälp dem som har möjlighet att bli dagbarnvårdare, uppmuntra nybildande av föräldra- och personalkooperativ och bjud aktivt in privata aktörer att etablera nya förskolor i Uppsala. 

Låtsas inte att allt är som det ska.