De senaste veckorna har bjudit på kursstart, lättade restriktioner och bättre tider. Studentstaden Uppsala vaknar återigen till liv när studenterna kommer tillbaka. Likt ett lapptäcke breder picknickfiltarna ut sig på gräset nedanför Rackarberget - dags att skåla in ännu en termin. På behörigt avstånd samlas recentiorerna i parken vid Ekonomikum och drillas i konsten att leva det ljuva studentlivet, med allt vad det innebär. Studentkårernas engagerade faddrar gör sitt allra bästa för att genomföra en så coronasäker reccevecka som möjligt.
Men riktigt så roligt tycker inte Uppsala kommun att vi ska få ha det. I kommunens lokala föreskrifter förbjuds nämligen förtäring av alkoholhaltiga drycker i Ekonomikumparken. För mig som student framstår dessa regler inte bara som tråkiga och verklighetsfrånvända – regleringen utgör rent förmynderi och uppfyller inte sitt syfte. Ekonomikumparken har med åren blivit hela studentkollektivets inofficiella samlingsplats.
Den som ertappas med att ta sig en öl i solen riskerar böter på 500 kr och en prick i belastningsregistret. Om man däremot lyckas gömma alkoholen i väskan innan polisen ser, kommer man undan. Har man öppnat sin öl, men lämnat den ståendes i gräset finns det också möjlighet att komma undan med en tillsägning att hälla ut alkoholen, eftersom man i det ögonblicket inte rent faktiskt dricker alkoholen.
Den stora frågan är vem som skyddas av kommunens lokala föreskrifter. Är det allmänheten? Nej, studenterna orsakar inte någon skada genom att umgås och ha det roligt.
Den som inte trivs bland personer som dricker alkohol kan vistas i alla andra delar av Uppsala, eftersom det enligt kommunens föreskrifter är otillåtet att dricka alkohol även där, med undantag för restauranger och barer med alkoholtillstånd. Är det studenterna själva? Nej, firandet fortsätter med största sannolikhet antingen bakom ryggen på polisen, eller i ett studentrum på Rackarberget några meter bort. Vem är då reglerna till för?
Kommunens regler verkar alltså inte gynna någon. Ordningslagen, som ligger till grund för kommunens lokala föreskrifter, har till syfte att den allmänna ordningen ska upprätthållas. Dessa föreskrifter ligger inte i linje med detta ändamål. Tvärtom underlättas polisens arbete om de som förtär alkoholhaltiga drycker samlas på ett ställe. På så sätt kan polisen överblicka och hålla uppsikt över samtliga, om det bedöms vara nödvändigt för att upprätthålla allmän ordning och säkerhet.
Det framstår dessutom som oproportionerligt, närmast omoraliskt, att straffa en stackars student med böter som motsvarar en påtaglig del av inkomsten från CSN, samt en prick i registret som gallras först efter fem år och som alltså inte försvinner förrän studenten ska ut i arbetslivet. Detta är en grov felprioritering inom ramen för polisens arbete. Istället för att behöva bedriva häxjakt på studenter som dricker i parken, borde Uppsalapolisen ges möjlighet att arbeta med bekämpningen av riktiga samhällsproblem – exempelvis brott som orsakar skada på person eller egendom.
Uppsala må kallas den eviga ungdomens stad – men faktum är att universitetsstudenter är vuxna människor, som är väl kapabla att själva förfoga över sitt alkoholintag. Att inte få ta sig en kall öl I solen I Ekonomikumparken är enbart ett paternalistiskt påhitt som inte gör någon lyckligare.