Exploateringen av Hammarparken fick akut förhinder. Fyndet av cinnoberbagge den 22 april fick våra politiker att avstå från beslutet om detaljplanen den 28 april. Det var klokt. Cinnoberbaggen är starkt hotad och dess livsmiljö är skyddad av EU-direktiv. Även grodpopulationen (där åkergroda ingår) har ett starkt skydd efter en EU-dom förra året. Därmed är också planerna på att flytta groddjuren till Ekebydalen ett lagbrott.
Nu har även andra hinder dykt upp.
Både pulkabacken och grässlänten närmare Granitvägen består av fyllnadsmaterial från bland annat Ekeby bruk. Man har funnit kvicksilver vid stickprov i grässlänten nedanför Gnejsvägen, där byggnader planeras. Inför en exploatering måste detta utredas vidare och förgiftade områden saneras (Miljöteknisk markundersökning, Hammarparken, Eriksberg, Tyréns, rapport 2021-05-03). Uppgifter om giftfynd saknas i detaljplaneförslaget trots att prover togs i mars månad och rapporterades den 3 maj, dvs i god tid före granskningen som började 21 maj 2021 (Detaljplan Hammarparken). På sidan 30 i planbeskrivningen redovisas en jordartskarta från SGU som saknar markering av deponiområdena och på sidan 50 står det att ”Platsen har inte några kända belastningar i form av markföroreningar.” En motsvarande karta från SGU finns i Tyréns rapport på sidan 7 med markeringar av deponiområdena. Varför använde Uppsala kommun inte den kartan? Att informationen om giftfynd saknades i beslutsunderlaget är en allvarlig miss.
Även gifterna i Ekebydalens deponier berör Hammarparkens detaljplan. De runt 400 nya bostäderna kräver att en dagvattenpark byggs för att inte Hågaån ska belastas ytterligare av orenat dagvatten. EU-kraven på vattenkvalitet måste uppfyllas och dagvattnet renas (EU Vattendirektiv). Ingen vet om en dagvattenpark är möjlig i Ekebydalen som till stora delar är belastad av gifter (Samrådsyttrande Länsstyrelsen Dnr 402-7999-16, kartbild sidan 5). Kostnaderna för sanering och dräneringsteknik är okända. Gamla lertäkter i dalen har fyllts med såväl avfall från bruket som med annat industriavfall. Att en igenlagd väg till deponin i pulkabacken innehöll bly fick kolonisterna nyligen erfara och ett antal lotter evakuerades. Deponierna i Ekebydalen gjordes väl kända för våra politiker under samrådet kring planprogrammet för Eriksberg och Ekebydalen, men nu har det gått några år och informationen om både gifter och krav på dagvattendamm saknades i detaljplanehandlingarna. En framtida ambition om en sådan damm nämns men ingenting om svårigheterna med detta.
Ett tredje hinder är att avloppsvattnet måste pumpas via ett pumphus i Ekebydalen om Hammarparken bebyggs. Den nya bebyggelsen ligger på en lägre nivå än befintligt nät. Luktskäl anges för förslaget att placera pumphuset i Ekebydalen. Risken för bräddning vid överbelastning är också ett skäl för placeringen men det nämns inte i planhandlingarna. Efter påpekande från länsstyrelsen har pumphusets placering ändrats från det biotopskyddade utloppsdiket inom Hågaåns strandskydd som angavs i granskningsförslaget.
Den nya placeringen är ännu inte offentlig, men anges vara i Ekebydalen utanför strandskyddat område. Eftersom mark behöver avsättas för rördragningar och angöringsvägar kan man räkna med att det finns både föroreningar och biotopskydd att ta hänsyn till. Hur en bräddning ska hanteras är oklart. Hågaån eller dammarna som recipient är olämpliga. Om utjämningsmagasin för bräddvatten ska anläggas behöver kostnader och lämplig mark utredas. Behöver diken grävas och vart leds då vattnet? Bräddning innebär också hälsorisker från parasiter och mikroorganismer. Inget kring riskerna med pumphuset är ännu utrett (Rapport nr 2014-01, Bräddning från ledningsnät, SVU).
En revision av hela ärendet måste nu ske så att fel och brister kan korrigeras. Följderna av intrånget i Ekebydalen behöver belysas. Ansvariga behöver ställas till svars för det felaktiga och bristande beslutsunderlaget. Men bäst för alla parter vore att lägga ner planerna på att exploatera Hammarparken.
Naturvärden, artskydd, hälsomässiga, sociala och kulturella värden talar för att det är samhällsekonomiskt lönsamt att låta området fortsätta vara en fin naturpark. Hammarparken är en viktig spridningskorridor till Stadsskogen och Hågadalen/Nåsten. Den är full med gratis ekosystemtjänster. Vid oförändrad markanvändning behöver giftsanering inte ske.
Det är hög tid att sluta fred med natur och människor. Hammarparken är i dag funktionellt en del av Hågadalen/Nåsten. Låt den nu också formellt ingå i detta naturreservat.