Äldre vill kunna välja sin äldreomsorg. En undersökning som Vårdföretagarna gjort visar att 9 av 10 i åldersgruppen 85 år och äldre anser att man ska få välja hemtjänstutförare. Privata aktörer är också en förutsättning för att verklig valfrihet ska finnas. Trots detta är det många äldre som inte har möjlighet att välja en privat utförare. Förutom att de äldre inte får sin önskan tillgodosedd innebär det sämre kvalitet och mindre hemtjänst per skattekrona.
För en tid sedan presenterade Vårdföretagarna en ny rapport ”Högre kvalitet och mer äldreomsorg för varje skattekrona med privat driven hemtjänst”. I rapporten har vi undersökt sambandet mellan andelen privat hemtjänst i kommunerna och kvaliteten samt kostnaderna. Resultaten visar att det finns ett positivt samband. Vi menar därför att fler kommuner bör erbjuda en välfärdsmix, med både offentlig och privat driven hemtjänst.
De kommande åren blir det allt viktigare för landets kommuner att hemtjänsten bedrivs kostnadseffektivt till följd av andelen äldre invånare ökar. Om andelen av de äldre som har hemtjänst är densamma år 2032 som år 2022 och får hemtjänst av samma omfattning ökar kostnaderna, i 2022 års penningvärde, med 7,5 miljarder kronor, motsvarande 15 procent. Samtidigt kommer också kraven och förväntningarna på äldreomsorgen från äldre och anhöriga att öka. Att samverka med privata aktörer är ett sätt att få mer äldreomsorg för varje skattekrona, höja kvaliteten och ge äldre i Sverige det inflytande de så uppenbart önskar och har rätt till. Viljan att bestämma över sitt liv avtar inte med åren.
Enligt Vårdföretagarnas kartläggning finns ett positivt samband mellan andelen köp från privata utförare och hemtjänstens kvalitet mätt som nivån på Hemtjänstindex i kommunerna. Hemtjänstindex är ett nytt verktyg, framtaget på initiativ av SPF, som mäter kvaliteten inom kommunernas hemtjänst genom en sammanvägning av olika kvalitetsmått. Enligt vår kartläggning låg nivån på Hemtjänstindex i genomsnitt på 74 av maximala 100 bland de kommuner där köp från privata utförare utgjorde mer än 30 procent av de totala kostnaderna för hemtjänsten, jämfört med 64 bland de kommuner där inga inköp gjordes.
På motsvarande sätt ser vi också ett positivt samband mellan andelen hemtjänst som en kommun köper från privata utförare och kostnaden per omsorgstagare. Exempelvis var kostnaden per omsorgstagare i genomsnitt 260 000 kronor och år för kommuner där inköpen från privata utförare utgjorde mer än 30 procent av de totala kostnaderna för hemtjänsten, jämfört med 401 000 kronor bland de kommuner där inga köp gjordes.
Vårdföretagarnas absoluta övertygelse är att valfrihet för omsorgstagare samt konkurrens mellan aktörer inom omsorgen leder till högre kvalitet, mer innovation och högre effektivitet. Valfrihet bidrar till kvalitetskonkurrens, där varje utförare för att bli vald och få uppdrag, måste anstränga sig för att erbjuda en omsorg som uppskattas av omsorgstagarna. Men även traditionell upphandling, där vård- och omsorgstjänster konkurrensutsätts, bidrar till utveckling och effektivitet. Den rapport vi idag presenterar ger stöd för att det förhåller sig just så.
Trots att det finns ett starkt stöd för valfrihet i befolkningen visar Vårdföretagarnas tidigare kartläggningar att många kommuner fortfarande inte erbjuder det i äldreomsorgen. Skälen till det kan variera – ibland sker det på helt ideologisk grund, ibland av rädsla för att mista rådighet när makt överförs till den enskilde. Vår nya rapport visar att fler kommuner bör tänka om. Att verka för mångfald och valfrihet är nödvändigt för att möta de utmaningar hemtjänsten står inför och respektera äldres önskan och rättighet att själv få välja.