REPLIK
Tomas Ekström ställer frågan (UNT 2/1) om den offentliga eller privata modellen är optimal för sjukvården, och argumenterar för att marknaden ska vara motorn i utvecklingen. Han bemöttes av Gudmar Lundqvist (UNT 25/1), som varnade för att en sådan drivkraft kan leda till en USA-liknande modell. I denna diskussion kan det vara av intresse att studera Skottland, som har prövat båda modellerna.
NHS (National Health Service) i Storbritannien tillkom efter kriget 1948, och har som princip ”free at point of use”, det vill säga vården är gratis och bekostas via skatter. Efter hand utvecklades NHS till en ”command and control”-modell, som upplevdes som okänslig och trög att förändra. Under Thatcher-eran på 80-talet infördes därför konkurrens som bärande princip i form av NPM (New Public Management). Så kallade trusts inrättades som beställare av sjukvård från konkurrerande utförare. Samma princip började tillämpas i Sverige omkring 10 år senare.
Efter att ha prövat marknadsmodellen i 15 år fann man i Skottland att den var både ineffektiv och dyr (https://www.dn.se/sthlm/skottland-har-gjort-eget-vagval-i-sjukvarden/). I och med den utökad självständigheten 1997 valde man därför att påbörja en avveckling av marknadsdriften, och ersätta den med ett vårdsystem baserat på samarbete. 2004 var skiftet fullt genomfört.
Omställningen har varit gynnsam på många sätt. Ett prioriterat område är personalen, som är aktivt involverade i de beslut som berör dem via en modell som kallas Partnership Working. Ett anmärkningsvärt resultat är att ingen personal varslas eller avskedas vid omställningar.
Vården är indelad i 14 regioner, som styrs av lokala ”NHS Boards”. Utöver dessa finns 8 nationellt övergripande ”Special Health Boards”, som ansvarar för forskning, planering, utbildning av sjukvårdspersonal, med mera. Resultat är en balans mellan en regionalt förankrad vård och en nationell sammanhållande och stöttande infrastruktur.
I dag råder politisk konsensus i Skottland om att inte återgå till en marknadsdriven vård. Trots att vården i Sverige oftast fungerar bra är det uppenbart att vi dras med många problem. En klok strategi är att ta del av andra länders erfarenheter innan stora förändringar görs. I en sådan analys bör Skottlands erfarenheter från både privat och offentlig vård tas till vara.