Bostadsbyggandet störtdyker. Situationen saknar motstycke sedan 1990-talskrisen. Bristen på bostäder är ett stort problem i Uppsala län som har Sveriges snabbaste befolkningsökning. Länsstyrelsen uppmanar alla aktörer att göra sitt yttersta för att bromsa nedgången i bostadsbyggandet, värna om de grupper som har det svårast att komma in på bostadsmarknaden och vidta alla lämpliga åtgärder för att bostadsbyggandet så snabbt som möjligt ska komma i gång igen.
Alla kommuner i Uppsala län har underskott på bostäder. Det visar en ny rapport av bostadsmarknaden som länsstyrelsen gjort på uppdrag av Boverket. De faktorer som enligt kommunerna begränsar byggandet är höga produktionskostnader, svårigheter för både byggherrar och privatpersoner att få lån och dessutom hårda lånevillkor. Ytterligare ett problem som kommunerna lyfter fram är att investeringsstödet har tagits bort.
Bostadsmarknadsenkäten bygger på svar från början av år 2023 och förutsättningarna för bostadsbyggandet har försämrats sedan dess. Länsstyrelsen bedömer därför att bostadsmarknaden troligen är ännu sämre än vad undersökningen visar.
Sanningen är att bostadsbyggandet just nu störtdyker. Enligt SCB innebär nedgången en halvering sedan 2022 i hela landet och över 70 procent i Uppsala län. Många menar att detta är en alltför optimistisk bild av läget. Flera av de projekt som fått startbesked kommer inte att påbörjas eller skjutas på framtiden. Banken SBAB förutspår att bostadsbyggandet kan hamna på nivån 15 000-20 000 bostäder under 2023.
Skälet till den dramatiska utvecklingen är att fundamentala faktorer har ändrats i grunden. Kriget i Ukraina och den stigande inflationen har ökat byggkostnaderna kraftigt. Kraftiga räntehöjningar i kombination med inflationen har gröpt ur hushållens köpkraft och skapat oro för framtiden. Ökande räntekostnader har dessutom urholkat möjligheterna för privata fastighetsbolag att attrahera kapital. När byggkostnaderna stiger, hushållens köpkraft sjunker och finansiellt kapital flyr fastighets- och bostadssektorn ändras förutsättningarna radikalt. Det kommer att ta tid innan efterfrågan och utbud finner varandra igen. Lägg därtill alla de bostäder som blir klara i år som människor inte har möjlighet att köpa. Med tanke på de långa ledtiderna i bostadsbyggandet kommer de problem som nu tornar upp sig att bli långvariga.
För ett Uppsala län som sedan flera år växer mest av alla län i Sverige och med stora behov av kompetensförsörjning är den nuvarande utvecklingen en stor utmaning. Det svåra läget för alla dem som har en svag förankring på bostadsmarknaden förvärras ytterligare när bostadskostnaderna stiger och bostadsbristen växer.
Länsstyrelsen ska ”verka för att behovet av bostäder tillgodoses”. Mot denna bakgrund uppmanar länsstyrelsen alla aktörer – kommuner, staten och näringslivet – att göra sitt yttersta för att bromsa nedgången i bostadsbyggandet, värna om de grupper som har det svårast att komma in på bostadsmarknaden och vidta alla lämpliga åtgärder för att stå rustade när förutsättningar ändrats så att bostadsbyggandet så snabbt som möjligt kommer i gång igen.
Bra bostäder och goda boendemiljöer är grundläggande för tillväxten och välfärden i kommunen och i länet. Rätten till bostad är en mänsklig rättighet. Enligt bostadsförsörjningslagen ska varje kommun skapa förutsättningar för alla i kommunen att leva i goda bostäder. Lagen kräver också att de bostadspolitiska riktlinjerna som ska antas varje mandatperiod bör uppdateras tidigare om förutsättningarna förändras. Frågan är om vi inte är på väg in i en sådan situation.