Lägg korten på bordet och sätt spaden i jorden!

Varför lyckas de rödgröna i kommunen och landstinget inte enas om den fortsatta till- och ombyggnaden av akademiska sjukhuset, frågar Therez Olsson (M) och allianspartiernas övriga ledamöter i plan- och byggnadsnämnden.

Foto: stewen@qimage.se

Debatt2017-01-25 10:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En av de viktigaste arbetsgivarna och institutionerna i Uppsala, Akademiska sjukhuset, genomför för närvarande en omfattande ny-, till- och ombyggnad av hela sjukhuset. Såväl för personalen som för patienterna är det viktigt att detta sker med så få störningar och så effektiva tidsplaner som möjligt.

Det har för det mesta gått smärtfritt när landstinget och kommunen skall samarbeta, vilket är bra eftersom byggnationen på Akademiska sjukhuset nu är inne på sitt fjärde år och skall hålla på i ytterligare flera år. Men som UNT rapporterat om flera gånger de senaste månaderna har nu bygget av Framtidens akademiska satts i vänteläge ännu en gång efter att landstinget och kommunen inte kommit överrens. Inför ombyggnad av vårdavdelningarna i byggnad B11 (ingång 70) ansökte man om bygglov som bifölls under 2015. Men sedan sjukhuset ville göra förändringar och lämnade in en ansökan om nytt bygglov tidigare under hösten 2016 så har inga beslut fattats.

Varför tar allt sådan tid? Förseningar leder till fördyringar och det är uppsalabornas skattemedel som bekostar denna osämja vilket är helt orimligt. Pengar ska gå till vårdplatser och inte till onödiga omprojekteringar.

De rödgröna i kommunen ville se en del ändringar av det nya bygglovet men nu skriver vi slutet av januari, men inga beslut har fattats och inga besked har getts. Ärendet om det nya bygglovet kom upp i plan- och byggnadsnämnden i november med förslag om avslag, men bordlades på grund av den rödgröna majoritetens osäkerhet. Tydligen lyckades man inte heller nå en kompromiss inför nämndens sammanträde i december då majoriteten föreslog att ärendet återigen skulle strykas från ärendelistan.

Den som har koll på beslutsprocessen vet att detta inte är ett seriöst alternativ. Ärendet måste återremitteras för att kunna kompletteras, något som Alliansen fick driva igenom. Om den rödgröna majoriteten är seriös med att de vill nå fram till ett bygglov som både är funktionellt för Akademiska sjukhuset och som kan bifallas av kommunens plan- och byggnadsnämnd måste man visa att man tar det ansvaret genom att kommunicera med sina partikollegor i landstinget. Nu är vi inne i slutet av januari. I dag är det onsdag. Imorgon torsdag sammanträder byggnadsnämnden och vi har fortfarande inget ärende att ta ställning till. Vi förväntar oss nu att den rödgröna majoriteten tar sitt ansvar och presenterar ett förslag som nämnden kan fatta beslut om imorgon.

Vi undrar varför de socialdemokratiska politikerna i landsting och kommun inte pratar med varandra och försöker nå en lösning för Uppsalabornas bästa? Om Alliansen i Uppsala hade suttit vid makten hade besluten varit på plats, spaden hade varit i jorden och bygget av Akademiska hade löpt på.

Erik Pelling (S) ordförande i plan- och byggnadsnämnden, Marlene Burwick (S) ordförande i kommunstyrelsen, Vivianne Macdisi (S) ordförande i sjukhusstyrelsen och till sist Börje Wennberg (S) ordförande i landstingsstyrelsen är fyra av de mest inflytelserika socialdemokratiska politikerna i Uppsala. Men de verkar sakna förmåga att prata med varandra.

Akademiska sjukhuset är en av de viktigaste samhälleliga verksamheterna vi har i Uppsala. Patienternas säkerhet, personalens arbetsmiljö och skattebetalarnas pengar borde vara högsta prioritet för alla dessa politiker. Varför har de inte löst frågan om bygglovet för Akademiska sjukhuset?

Uppsalaborna måste kunna ställa högre krav på ledande företrädare än att man ska behöva läsa artikel efter artikel om hur byggen försenas och fördyras. Om hur Akademiska sjukhusets kostnader för ombyggnationer ökar lavinartat och hur skattepengar för vård går till långdragna byggprocesser. Vi undrar varför ni inte pratar med varandra? Och vad skall ni säga till patienterna?

Therez Olsson (M)

kommunalråd och vice ordförande i plan- och byggnadsnämnden

Lars Tufvesson (M)

ledamot i plan- och byggnadsnämnden

Rolf Kroon (M)

ersättare i plan- och byggnadsnämnden

Håkan Tribell (M)

ersättare i plan- och byggnadsnämnden

Sture Blomgren (L)

ledamot i plan- och byggnadsnämnden

Karin Ericsson (C)

ledamot i plan- och byggnadsnämnden

Simon Westberg (KD)

ledamot i plan- och byggnadsnämnden