Varje skola ska vara en trygg och lärorik arbetsplats där omsorg, utveckling och lärande ger alla barn och unga en god chans att nå sin maximala förmåga och lusten till ett livslångt lärande. Grunden för detta läggs redan i förskolan. Här kan barns eventuella svårigheter uppmärksammas. Det kan gälla beteendestörningar eller språksvårigheter. Redan här kan alltså åtgärder sättas in. Uppsalas grundskolor har hamnat på efterkälken. Att placeras på 261:e plats av 290 kommuner i Sverige är inte acceptabelt.
Skolor finansieras med ett givet grundbelopp för varje barn. Uppsalas grundbelopp för grundskolor ligger på en nivå bland de allra lägsta i landet. Det måste höjas till en nivå som i varje fall motsvarar ett genomsnitt av landets skolor.
Grunden för förutsättningar att bygga en lärande miljö med möjligheter för våra barn att utvecklas måste stärkas. Kommunens ekonomiska förutsättningar kommer inte att förbättras. Vi i vårt parti anser att en åtgärd som krävs är att bland annat kraftigt minska det administrativa trycket på våra lärare och skolledningar. En annan åtgärd inom kommunens ramar är att se över modellen för skolornas lokalhyror. En ökad hyreskostnad innebär i dag att mindre resurser kan läggas på undervisning. Detta är inte rimligt.
Resurserna till anpassade skolformer behöver stärkas. Skolorna måste få betydligt bättre möjligheter till individuella lösningar. Barn med behov av olika former av extra stöd på den befintliga skolan ska ges möjlighet till det. De elever som behöver resursskola ska ges möjlighet till det. Vi anser att kostnaderna för detta inte ska belasta elevens skola. Rektorerna måste tillsammans med all personal, och med en god kommunikation med föräldrar, ges bättre möjlighet att organisera sig utifrån elevernas förutsättningar och lärarnas olika kompetens.
De senaste månaderna har vi tagit del av många reportage om hur dålig skolans arbetsmiljö är. Det är en oacceptabel ordning. Flera rapporter från Brottsförebyggande rådet bekräftar att många skolor har en oacceptabel arbetsmiljö för elever och lärare. Det påverkar våra elevers inlärningsförmåga och både elevernas och lärarnas trygghet. Vi måste tillämpa nolltolerans kring hot och våld i alla Uppsalas skolor. I dag är det bara ett fåtal skolor som på ett öppet och organiserat sätt tillämpar detta.
Inga elever eller lärare ska behöva känna rädsla och oro på sin arbetsplats. Ingen klarar att med rädsla och oro gå till skolan för att lära sig nytt och utvecklas. Skolan ska vara en positiv arbetsplats och ha en tillåtande miljö. Socialtjänsten måste kopplas in på ett tidigt stadium och hantera problem som är kopplade till svårigheter i hem och familj. Samarbetsformer finns men behöver lyftas och stärkas. Nolltolerans mot brott ska alltid tillämpas i samarbete med socialtjänst och polis. Brott ska involvera polisen även om de flesta berörda barn inte är straffmyndiga.
Skolan behöver bli tydligare mot elever och deras föräldrar om vad som händer vid olika typer av oacceptabelt beteende och när det för vuxna är brottsligt. Samarbetet med föräldrarna, sociala myndigheter och polisen är av stor betydelse och måste prioriteras. Tydlighet om detta ska även ligga i skolans uppdrag.
Läget i Uppsalas grundskolor är oacceptabelt. Nu räcker det med fina ord och tandlösa handlingsplaner. Lärare och rektorer vet vad som behöver göras och de måste ges möjligheteratt få det gjort.