Varför engagerar sig Centerpartiet i kyrkovalet? Ett grundläggande svar är att partiet alltsedan sin tillkomst kännetecknas som en omfattande folkrörelse med en betydande tillhörighet till Svenska kyrkan. Att finnas med i kyrkovalet 2017 som nomineringsgrupp i Svenska kyrkan bekräftar den långa tradition av engagemang som finns inom centerrörelsen.
Fortfarande i dag är tusentals centerpartister runt om i landet delaktiga i församlingarnas arbete, som kyrkvärdar och aktiva i ideellt arbete, kokar soppa till luncher, samlar in pengar till internationellt arbete.
Och de finns med att ta ansvar i beslutande styrelser i församlingarna. Kyrkans högsta organ, Kyrkomötet, har för närvarande en centerpartist som ordförande.
Centerpartiets grundvärdering är den kristna om alla människors lika rätt och värde. Mänskliga fri- och rättigheter har inga gränser, varken kulturella, nationella eller geografiska. C vill påverka Svenska kyrkan att vara en tydlig kraft för ökad integration, förståelse och tolerans. Det gäller inte minst i vår tid. När människor tvingas på flykt ska Sverige erbjuda möjlighet till asyl. Svenska kyrkan ska vara en medmänsklig bas och trygg famn. En aktör som bidrar till social omsorg.
Därför behöver kyrkan tydligt bemöta främlingsfientliga, odemokratiska krafter.
Diakoni är en annan viktig kyrklig uppgift som C vill satsa mera på, också i samverkan med offentliga organisationer, näringsliv och det civila samhället för att bryta ensamhet och utanförskap. Diakonins effekter och trovärdighet ökar i samverkan med andra aktörer som stöttar utsatta människor.
Folkkyrka, öppen för alla: Svenska kyrkan har sedan förra kyrkovalet genomgått omfattande organisationsförändringar med sammanslagningar av församlingar till så kallade storpastorat som exempelvis i Uppsala. Fem församlingar har delvis motvilligt gått samman i ett enda stort pastorat för Uppsala med en kyrkoherde (domprost). Församlingarna i Danmark–Funbo har dock ställt sig utanför. Utmaningarna är efter fyra år fortfarande många.
Det finns betydande risker för stark centralstyrning med ett gemensamt kyrkoråd som ska styra på distans.
En konsekvens är att tidigare kyrkoherdar i stadens fem församlingar med ansvar och engagemang tillsatta av kyrkoråden på platsen nu ersatts av lokala arbetsledare och så kallade församlingsherdar, vilka tillsätts av den centrala ledningen, främst då av den nya kyrkoherden (domprosten). Den församlingsherde som fått delegerat arbetsledningsansvar i sin församling inom pastoratet hamnar i en svår mellanställning med ett lokalt församlingsråd som saknar befogenheter att styra helheten, vilket ligger på det centrala kyrkorådet. Det ska dock sägas att det nuvarande kyrkorådet metodiskt arbetat för att motverka dessa risker och i det stora hela lyckats väl med övergången till den nya organisationen.
För Centerpartiet är det lokala grundläggande, där lever kyrkan. Parollen ”närodlad politik” har sin tillämpning också i kyrkan.
Närhet är det avgörande begreppet, när man vill främja kyrkans uppdrag. Också i Uppsala. Därför behövs ett brett samråd kring frågan om kyrkans identitet och uppdrag, en bred reflektion som komplement till organisationsfrågorna.
Förvaltarskap för en hållbar miljö: Centerpartiets miljöarbete bygger på övertygelsen om att god miljö och ekonomisk utveckling går hand i hand. Oavsett om det handlar om att sopsortera, handla klimatsmart, bygga energisnålt eller välja en miljöbil så gör det skillnad för miljön. C vill att Svenska kyrkans tillgångar ska förvaltas på ett ekologiskt och ekonomiskt hållbart sätt. Det ska finnas tydliga och mätbara miljömål.
Arbetet med miljödiplomering i kyrkan ska fortsätta. Kyrkans jord- och skogsbruk ska göras mindre beroende av fossila bränslen.
Arbetsmiljö: Svenska kyrkan är en stor arbetsgivare med cirka 20 000 anställda. Det ställer särskilda krav på ledarskap och tydliga organisationsstrukturer som grund för god arbetsmiljö och social hållbarhet. C vill att jämställdheten i kyrkan utvecklas ytterligare, till exempel genom att fler kvinnor och män bryter traditionella könsmönster i sina yrkesval inom kyrkan. Och frågor kring mobbning, sexuella trakasserier, säkerhet och ensamarbete behöver bearbetas ytterligare.
Kyrkan som kulturbärare: Kyrkorna är vårt gemensamma kulturarv. Kyrkobyggnaderna har samlade kulturvärden som visar hur samhälle och kultur har utvecklats i tusen år. Även i vår tid ska de självklart få ge avtryck i kyrkorummen, utifrån samtidens behov och tänkesätt. De är plats för gudstjänst med upplevelse av Guds närvaro, stillhet och bön.
Kyrkans kulturliv med musik, bildkonst, litteratur och andra former som berikar församlingslivet måste fortsatt utvecklas.
Kyrkovalet handlar om att utse personer som vill ställa sitt engagemang och erfarenhet till Svenska kyrkans förfogande. Centerpartiet ställer upp som nomineringsgrupp med idéer och värderingar för en livskraftig kyrka med framtidstro. Nära 700 000 människor röstade i senaste kyrkovalet. Ändå är det bara cirka 13 procent av alla svenskar som tillhör kyrkan. Varje röst väger därför väldigt tungt. En röst på nomineringsgruppen Centerpartiet är en röst på kandidater med engagemang och hjärta för kyrkans framtid.
Gunnar Granberg, ledamot för Centerpartiet i kyrkorådet i Uppsala pastorat, ordf i fastighetsutskottet