Kvinnor, är det inte dags att gå hem?

Kvinnor arbetar gratis efter klockan 16:12 varje dag, medan män får betalat för hela sin arbetsdag till klockan 17:00, skriver Jennie Eriksson och Maria Persson.

Debatt2021-03-18 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Trots att kvinnor generellt har högre utbildning än män tjänar kvinnor fortfarande mindre. Heltidslönen för kvinnor är i genomsnitt 9,9 procent lägre än mäns. Det motsvarar 3700 kronor i månaden och 44 400 kronor per år. Om vi räkna om det till tid betyder det att kvinnor jobbar gratis efter klockan 16:12 varje dag, medan män får betalt för hela sin arbetsdag.

Vi behöver bättre villkor i kvinnodominerade sektorer som stärker kvinnors ekonomiska självständighet och ökar kvaliteten i verksamheterna. Kvinnor och män ska ges samma möjlighet till heltidsarbete och trygga anställningsformer. Kvinnors arbete måste uppvärderas så att lönerna motsvarar arbetets krav, kompetens och ansvar. De ojämnställda lönerna kommer att få stora konsekvenser framöver om vi inte synliggör och åtgärdar de strukturella löneskillnaderna.

Under Coronapandemin har det varit tydligt att undervärderingen av kvinnodominerande yrken och sektorer har livs- och samhällsfarliga konsekvenser. En kombination av otrygga anställningar, hårt pressad arbetsmiljö, brist på kompetensutveckling och bristande förutsättningar för ett närvarande ledarskap inom äldreomsorgen är huvudorsaker till att så många avlidit av covid-19. Arbetsmiljön inom vården är så pressad att anställda drabbats av posttraumatisk stress. 

Jämställda löner förutsätter även att föräldrar tar lika mycket ansvar för barn och det obetalda hemarbetet. Regering och riksdag måste ta tydligare steg framåt. Ett jämställt uttag av föräldraförsäkringen behöver säkerställas. 

I Uppsala kommunkoncern har de mansdominerade bolagen i de flesta fall mer än dubbelt så mycket i friskvårdsbidrag till de anställda som den kvinnodominerade Uppsala kommun. Kopplat till ett hållbart arbetsliv, där vi ska orka arbeta heltid och arbeta längre, rimmar detta illa. Kvinnornas lägre lön, lägre friskvårdsersättning och sämre möjligheter för återhämtning ökar glappet mellan män och kvinnor.  

För att arbetsgivare ska följa lagen och åtgärda osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män måste Diskrimineringsombudsmannens tillsyn skärpas och arbetsgivare som bryter mot reglerna möta kännbara påföljder. Därför behöver tillsynen och skärpta sanktioner för de arbetsgivare som ignorerar lagens krav öka.