Fler i Uppsala ska hitta till idrotten

I Uppsala ska idrotten ha både bredd och spets. Det gynnas hela idrotten av, skriver Erik Pelling med flera.

Erik Pelling, Helena Proos och Gustav Lantz (samtliga S) skriver om hur de vill värna idrotten i Uppsala län.

Erik Pelling, Helena Proos och Gustav Lantz (samtliga S) skriver om hur de vill värna idrotten i Uppsala län.

Foto: Pressbild/Angelica Klang/Lennart Månsson

Debatt2023-05-26 06:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige är ett starkt idrottsland. Idrottsrörelsen får inte bara fler att röra på sig utan lär också ut föreningskunskap och hur demokratin fungerar i praktiken. Det är en grundpelare i vårt samhälle. Men just nu ser vi hur barn och unga idrottar mindre – på grund av de höga priserna. Samtidigt har vi en högerregering som prioriterar bort idrotten i förmån för skattesänkningar för de allra rikaste. För oss socialdemokrater är det självklart. Vi vill att fler ska få upptäcka glädjen i idrotten. Det skapar ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige. 

Under pandemin såg vi med oro hur många unga lämnade idrotten. Den utvecklingen måste vändas. Men ingen enskild aktör kan göra allt ensamt. Sveriges styrka är att vi svenskar engagerar oss i det vi tycker är viktigt. Genom folkrörelser har vi samlat oss för att förbättra våra lokalsamhällen. Det måste vi fortsätta med. Därför vill vi välkomna alla deltagande på Riksidrottsmötet 2023 till Uppsala.

Flera organisationer larmar nu om att ökade kostnader för mat, el och räntor gör det svårt för familjer att få ihop vardagen. Självklart går det grundläggande, som mat och hyra, före anmälningsavgifter och sportutrustning. Då blir det barnen som får betala för krisen och nu när sommarlovet närmar sig riskerar många barn och unga riskerar att vara sysslolösa. Här måste staten, regioner och kommuner hjälpa till. Därför måste vi hålla avgifterna låga så att alla har möjlighet att delta. Men det räcker inte.

Därför går vi nu fram med en nationell satsning på 700 miljoner kronor till kommunerna för att i samarbete med idrottsföreningar och andra aktörer arrangera aktiviteter som inkluderar lunch. Stödet ska nå hela landet, med särskild tonvikt på kommuner med socioekonomiska utmaningar. Vi ska inte ha ett samhälle där barn förpassas till gator och torg efter skolan och riskerar att hamna i negativa situationer. Genom att erbjuda en meningsfull och aktiv fritid skapar vi förutsättningar för att de ska växa och utvecklas i en trygg miljö.

På regional nivå är vårt fokus att främja rörelse och motverka stillasittande. Vi vet att ett stillasittande liv kan leda till försämrad hälsa och ett förkortat liv. Därför vill vi att Region Uppsala tar sitt hälsofrämjande uppdrag på stort allvar.

I Uppsala kommun har vi ett rikt idrottsliv som behöver investeras i för framtiden. Vi ser fram emot att bygga en ny simhall och renovera den befintliga badanläggningen på Fyrishov. Simkunnigheten är livsviktig och vi behöver mer vattenyta i Uppsala för att alla barn nu och i framtiden ska kunna lära sig simma. 

I Uppsala ska idrotten ha både bredd och spets. Det gynnas hela idrotten av. Därför har vi ökat stödet till idrottsföreningar i den senaste budgeten. Men samtidigt behöver föreningarna fler ytor för sin verksamhet. Därför har vi satt igång arbetet med att skapa konstgräsplaner i Ulleråker och Gottsunda samt en multibyggnad i Rosendal. Dessa satsningar kommer att ge fler Uppsalabor möjligheten att utöva olika idrotter och aktiviteter. Vi ska ha attraktiva och välutrustade anläggningar där människor i alla åldrar kan röra på sig och njuta av en aktiv fritid.

För oss är det självklart – Hela Uppsalaregionen ska präglas av en aktiv och inkluderande idrottsrörelse. Tillsammans kan vi skapa riktigt bra förutsättningar för fler svenskar och Uppsalabor att upptäcka idrotten genom hela livet. För ett bättre, tryggare och mer välmående Sverige. Välkomna till Riksidrottsmötet i Uppsala 2023!