Det råder en kris i byggbranschen, trots det är byggbehovet i Uppsala enormt. Både nu och i framtiden, inte minst i form av kommande satsningar såsom spårvägen, Akademiska sjukhuset, Södra staden med mera. Tittar man på hela landet är det 7 av 10 svenskar som bor i en kommun med bostadsbrist. Lägg därtill stora infrastrukturprojekt, klimatanpassning och nödvändig renovering av befintligt bestånd; så är behovet av kompetent arbetskraft enormt, även här i Uppsala.
Egentligen borde det här vara ett drömläge för ungdomar som ska ut på arbetsmarknaden. Ett roligt jobb, en härlig gemenskap och framtiden för sig. Branschen borde stå på kö för att ta emot de duktiga tjejer och killar som blir utexaminerade från våra byggprogram. Men så är inte fallet. I stället möts vi av alarmerande rapporter om att lärlingar har svårt att hitta arbete, alldeles för få utexaminerade har fått en lärlingsplats. Osäkerheten sprider sig till högstadieeleverna, vilket resulterar i att byggprogrammen förlorar i status och antalet sökande blir allt färre.
Tyvärr kan vi inte enbart skylla på hög inflation eller lågkonjunktur eftersom många av de stora företagen tog in för få lärlingar även när branschen gick som allra bäst för några år sedan. I stället valde man att anlita oseriösa underentreprenörer och bemanningsföretag.
Resultatet av detta kan man läsa om i byggmarknadskommissionens slutrapport som fastslår att en av anledningarna till den utbredda kriminaliteten i branschen är att de stora byggföretagen minskat andelen egna arbetare och förlitar sig i högre grad på underentreprenörer. En nedåtgående spiral som allvarligt hotar återväxten i branschen och kompetensförsörjningen i framtiden. Hur kommer det sig då att ungdomarna inte får praktik eller lärlingsplatser?
Sanningen är att när marknadskrafterna får råda fritt blir framtidens byggnadsarbetare bortrationaliserade till förmån för ¨flexibla¨ bemanningsföretag eller underentreprenörer, inte sällan från låglöneländer. Vilket gör att kriminaliteten och utnyttjandet av människor får ytterligare fäste i vår bransch.
Här har företagen och inte minst våra folkvalda politiker i hela Uppland ett stort ansvar. Som upphandlare kan man ställa krav, och vi tycker att krav på lärlingsklausuler borde finnas med i alla offentligt finansierade byggprojekt.
En lärlingsklausul skulle innebära att den som bygger på uppdrag av det offentliga också måste ta in lärlingar i projektet. Det här är ett system som redan prövats framgångsrikt i ett flertal kommuner i Sverige. Det är rimligt att ett företag som bygger ett sjukhus eller en skola för offentliga medel också tar in lärlingar från skolorna runtomkring.
Politiker och upphandlare slår sig gärna för bröstet och talar om hur vi ska möta framtiden med klimatsmart innovativt byggande. Men de glömmer bort de som ska göra jobbet. Klarar vi inte av att utbilda och rusta framtidens byggnadsarbetare kommer vi heller inte klara av att nå de mål vi har satt upp gällande dessa viktiga frågor.
Ett system som premierar kortsiktiga vinster före långsiktigt ansvarstagande måste regleras. Inför en lärlingsklausul och låt de företag som bygger för våra skattepengar dela på ansvaret för framtidens byggbransch.