Ambulanssjukvården måste vara en solid och stark organisation där människor som behöver hjälp alltid får den bästa vården. Vi kan därför inte acceptera avsaknaden av krav på specialistsjuksköterskeutbildning vid anställning. Människors liv och hälsa är för viktigt för inte påtala utbildningsnivåns betydelse i mötet med sjuka och skadade.
Den legitimerade sjuksköterskan eller specialistsjuksköterskan lämnas i dag ofta ensam med beslut, bedömningar och praktisk hantering av exempelvis läkemedel. Detta innebär bland annat att vården på plats tar längre tid att utföra och bedömningar riskerar att bli mindre exakta. Det kollegiala stödet vid beslut är viktigt och många anställda inom ambulanssjukvården vittnar om ensamhet, otrygghet och en känsla av otillräcklighet vid beslut och utförande av vård, detta orsakar en negativ stress och ger en dålig arbetsmiljö vilket kan försämra patientsäkerheten.
En specialistsjuksköterska har minst fyra års studier vid högskola- eller universitet och dessutom minst ett års yrkeserfarenhet som sjuksköterska. Region Uppsalas nuvarande kompetenskrav, där undersköterskor eller ambulanssjukvårdare med ingen eller liten erfarenhet av ambulanssjukvård och utan adekvat utbildning anställs, resulterar i en ambulanssjukvård som inte möter framtidens krav på god och säker vård.
För att kunna erbjuda en god och säker vård på lika villkor och för att vara en attraktiv arbetsgivare anser vi att beslutsfattare i Region Uppsala skyndsamt beslutar om att i ett första steg införa krav på minst legitimerad sjuksköterska och i ett andra steg krav på specialistsjuksköterska med inriktning mot ambulanssjukvård vid all anställning till ambulanssjukvården.
Bristen på legitimerade sjuksköterskor framförs ofta som ett argument mot att ställa krav vid anställning. Här är det viktigt att påtala att det finns ingen brist på legitimerade sjuksköterskor, det är brist på legitimerade sjuksköterskor som vill arbeta i vårdverksamheter som inte erbjuder goda arbetsvillkor och kontinuerlig fortbildning. Många väljer att inte utbilda sig till sjuksköterska då kravet inte finns i dag. Om kravet införs så måste den som vill arbeta inom ambulanssjukvården utbilda sig. Ambulanssjukvården kan med beslut om krav på rätt kompetens påverka så att fler blivande kolleger väljer att utbilda sig först till sjuksköterska och sedan till specialistsjuksköterska.
Avsaknaden av sjuksköterske- och specialistsjuksköterskekrav vid anställning innebär att många kollegor inte längre ser ambulanssjukvården som patientsäker och utvecklande arbetsplats, vilket är oroande. För människors rätt till god och säker vård, ambulanssjukvårdens beredskap och framtida behov så måste Region Uppsala skyndsamt fatta beslut som i ett första steg innebär krav på minst sjuksköterskeutbildning vid anställning.