Nyheten om att Fortum nu moderniserar vattenkraftverket Untra är glädjande men är också ett exempel på varför tillståndsprocesserna måste effektiviseras. Detta då det tagit 17 år för företaget att få tillstånd för sina planer. Vi är redo att stödja alla förslag som gör det möjligt att bevara och utveckla vattenkraften, och säkra elförsörjningen i Sverige men då måste det också till rimliga tillståndsprocesser.
I takt med den pågående elektrifieringen väntas elbehovet öka kraftigt i Sverige framöver. Vattenkraften utgör numera grundbulten i det svenska energisystemet och står för hälften av den el vi använder. Vattenkraften har dessutom förmåga att leverera viktiga egenskaper till elsystemet som planerbarhet, stabilitet och balansering till skillnad från väderberoende kraftslag.
Samtidigt som vi vill bevara och utveckla vattenkraften är det angeläget att naturintressen balanseras väl med kraftproduktionsintresset. Att detta skall göras slås också fast i Tidöavtalet:
”Ett nytt regelverk för omprövning tas fram som säkerställer att intresset av elförsörjning väger mycket tungt, samtidigt som småskaliga aktörer inte får helt orimliga kostnader för nyprövning.”
Det centrala är emellertid att få till en förenkling och förkortning av tillståndsprocesserna vid miljöprövning. Detta gör vi nu tillsammans med regeringen. Därför fattade regeringen beslut i somras om att tillsätta en ny utredning om förkortade och förenklade tillståndsprocesser enligt miljöbalken, vilket vi varit överens om.
Flera andra näringar vars verksamhet miljöprövas påverkas också negativt av de långa tillståndsprocesserna. En konsekvens av detta är att såväl elnätsutbyggnad som industrisatsningar fördröjs eller uteblir. Om en omställning till en fossilfri och i högre grad elektrifierad industri samt transportsektor ska vara möjlig krävs ett robust och modernt elnät som förmår att leverera fossilfri el med tillräcklig kapacitet i hela landet.
Det är också rimligt att se över vilka verksamheter och projekt som behöver tillståndsprövas och undersöka om antalet kan minskas. Myndigheter kan även nyttja generella föreskrifter där det är möjligt. Vi ser fram emot, och verkar för, att regeringen skyndsamt lägger fram förslag på området - inte minst de redan utredda förslagen på regeringens bord. Med rätt förutsättningar är vi övertygade om att vi kommer få se fler satsningar som Fortum nu gör med Untra och att vattenkraftens bästa tid ligger framför oss.