Varje år dör 12 000 personer på grund av rökning i Sverige, och 100 000 insjuknar i olika sjukdomar som kräver sjukvård. Rökningen är ett stort problem både medicinskt och samhällsekonomiskt. Rökningen är ett hälsoproblem med tydlig socioekonomisk bakgrund. Daglig rökning är fem gånger vanligare bland personer med med lägre utbildningsnivå än för dem med högre utbildningsnivå. Ekonomiskt utsatta kvinnor och män röker i större utsträckning än de som inte är ekonomiskt utsatta.
Andelen tobaksbrukare har minskat kraftigt i årskurs 9 de senaste årtiondena och fortsätter också minska i vuxenbefolkningen. Bland gymnasieelever är rökningen dock fortfarande utbredd. Ungefär var fjärde person röker röker. Vi vet av erfarenhet att arbetet måste vara uthålligt och långsiktigt. Konsumtionen kan vända uppåt igen beroende på en mycket resursstark marknadsföring som skapar attityder och trender bland unga.
En viktig faktor bakom minskningen är samhällets förändrade attityd mot tobaksbruk, inte minst genom flera viktiga beslut. Fram till år 2005 röktes det fortfarande på många caféer och restauranger men idag är det fullt naturligt för en rökare att gå ut för att röka. Många arbetsgivare har infört rökfri arbetstid för att stödja sin personal. Arbetet mot rökning har gett resultat, men det krävs fler åtgärder för att rökningen på sikt inte ska utgöra ett dominerande folkhälsoproblem.
Landstinget i Uppsala län har länge arbetat med att på olika sätt minska tobaksbruket. På vårdcentraler erbjuds såväl gruppsamtal som individuell hjälp för rökavvänjning. Inom tandvården erbjuds ungdomar motiverande samtal om sitt tobaksbruk och hur de på olika sätt kan bli tobaksfria. Landstinget antog 2004 en handlingsplan för rökfri arbetstid med tydlig ansvarsroll för landstinget att främja en positiv hälsoutveckling hos medarbetarna och stimulera till goda levnadsvanor. Andelen rökare av våra medarbetare minskar och är nu mindre än i befolkningen i övrigt.
Många av de åtgärder som behöver ske för att dagligrökandet ska minska, behöver ske genom politiska beslut på nationell nivå. Vi vill därför att landstinget ställer sig bakom initiativet Tobacco Endgame Rökfritt Sverige 2025 som innebär ett perspektivskifte och ett måldatum som bidrar till ett ökat fokus på kraftfulla åtgärder i linje med tobakskonventionen. Det är ett initiativ som redan samlar nära 100 organisationer som vill se nationella åtgärder för att minska dagligrökningen.
Det finns mycket vi kan göra såväl på nationell nivå som i kommuner och landsting. Ett stort problem är att tobaksprodukter fortfarande exponeras och även är mer lättillgängliga än vad som är fallet med alkohol. Det är viktigt med exponeringsförbud som många andra länder redan infört. Neutrala tobaksförpackningar utan reklam bidrar till att göra produkten mindre attraktiv och tobaksbruket mindre socialt accepterat, framför allt hos unga personer, och underlättar för dem som vill sluta.
I landstinget kan vi ytterligare förbättra erbjudandet om tobaksavvänjning i samband med andra vårdinsatser som vid operationer och behandling av lungsjukdom och cancer. Tobacco Endgame Rökfritt Sverige 2025 ger värdefull draghjälp till vårt regionala och lokala arbete.
Vi behöver skapa fler rökfria miljöer utomhus. Folkhälsomyndigheten har pekat på behov av rökfria miljöer vid entréer till byggnader som allmänheten har tillträde till, platser där allmänheten väntar på kollektivtrafik, uteserveringar, lekplatser, sportanläggningar och arenor utomhus.
Att göra Sverige rökfritt till år 2025 är en del av regeringens nya ANDT-strategi (dvs alkohol, narkotika, dopning och tobak), som täcker åren 2016-2020. Det övergripande målet för strategin är Ett samhälle fritt från narkotika och dopning, minskade medicinska och sociala skador orsakade av alkohol och ett minskat tobaksbruk.
Tillsammans med andra landsting och kommuner vill och kan vi i landstinget i Uppsala län vara med och genomföra åtgärder och få till stånd viktiga förändringar. Därför är det viktigt med de åtgärder som regeringen redan från regeringsbildandet aviserade och nu är på väg att genomföras. Tillsammans kan vi se till att målet om ett rökfritt Sverige blir möjligt och att allt färre fastnar i olika former av tobaksberoende.
Malena Ranch
Ordförande (MP) i Vårdstyrelsen
Vivianne Macdisi
Ordförande (S) i Sjukhusstyrelsen