Kortsiktiga statliga insatser löser inte vårdkrisen

Svar på "Alla som vill kapa vårdköerna ska få bidra" i UNT (21/12)

"Vi anser också att regionen mycket bättre måste samarbeta med kommunernas verksamheter inom äldreomsorgen"

"Vi anser också att regionen mycket bättre måste samarbeta med kommunernas verksamheter inom äldreomsorgen"

Foto: TT.

Debatt2021-12-28 04:24
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

Det som krävs för att minska vårdköerna, och för att göra slutenvården till en attraktivare arbetsplats, är annat än det som regionledningen nu har fattat beslut om. Särskilt viktigt är det att säkerställa en arbetsmiljö som är dräglig för vårdgivande personal. Och ge dem mer möjligheter att själva bestämma hur de bäst ska klara av sina uppdrag. Att utöka de administrativa kostnaderna är en dålig idé. Säkerställ i stället att vi får en geriatrisk förmåga som är mycket bättre än nu, sluta upphandla dyra och arbetsmiljönegativa staffettkonsulter och återigen låt personalen få mycket mer egna befogenheter att forma sitt arbetssätt för att lösa sina arbetsuppgifter. Varaktiga förbättringar kan enligt Utvecklingspartiet demokraterna inte lösas genom kortsiktiga statliga extrapengar.

Eftersom det framförallt är multisjuka äldre, som av naturliga skäl har mest behov av sjukvård, är det särskilt viktigt att stärka geriatriken samt att inte skära ner på slutenvårdens förmåga innan den planerade förstärkningen av primärvården fungerar. I regioner med bättre fungerande slutenvård har personalen själva möjlighet att planera hur de fördelar arbetet mellan sig vilket bland annat gör arbetssättet flexiblare och möjligt för till exempel personal med små barn att lättare klara både ett krävande arbete parallellt med ett krävande föräldraansvar.

Vi anser också att regionen mycket bättre måste samarbeta med kommunernas verksamheter inom äldreomsorgen. Genom ett smartare arbetssätt, med patientens bästa i centrum, där multisjuka inom äldreomsorgen får ett bättre stöd kan trycket på slutenvården väsentligt avlastas.

Köerna måste kraftigt minska genom att behövande snabbare får nödvändiga vårdinsatser. Personalen måste frigöras mycket mer från arbetsuppgifter som kan avvecklas, automatiseras eller utföras av annan befintlig personal. Vi är helt övertygade om att vårdkvaliteten kraftigt kan stärkas och arbetsmiljön kraftigt kan förbättras.