Sluta särbehandla oss boende i Sävja

Prioritera likvärdig tillgång till bibliotek för alla i Uppsala, även för de som bor i Sävja kommundel, skriver Hasse Sjöbom.

Hasse Sjöbom ifrågasätter beslutet att fortsätta ha stängt på kvällarna på biblioteket i Sävja.

Hasse Sjöbom ifrågasätter beslutet att fortsätta ha stängt på kvällarna på biblioteket i Sävja.

Foto: Maria Larsdotter

Debatt2024-02-06 06:45
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag läser med bestörtning i UNT (14/1) att biblioteket i Sävja ska hålla fortsatt stängt på kvällarna på grund av problem med stökiga ungdomsgäng som dragit runt i biblioteket. Detta efter att biblioteket sedan ett års tid har varit stängt på kvällarna.

Som boende i Uppsala, i Sävja kommundel, är jag tvungen att ifrågasätta beslutet att hålla vårt lokala bibliotek fortsatt stängt på kvällarna, med hänvisning till störande och stökiga ungdomar. Detta samtidigt som andra bibliotek över hela Uppsala fortsätter att hålla öppet under kvällstid. Detta väcker allvarliga farhågor om en rättvis fördelning av samhällets resurser och hur Uppsala kommun prioriterar samhällsservice för oss som bor i Sävja kommundel.

Man skulle kunna hävda att det är acceptabelt att erbjuda sämre samhällsservice i Sävja på grund av lokala utmaningar. Principen om lika rättigheter för alla medborgare i Uppsala bör dock vara ledstjärnan. Varför ser vi en diskrepans i tillhandahållandet av samhällsservice i Sävja jämfört med andra delar av Uppsala och anser vi att det är acceptabelt?

Stängningen av biblioteket under kvällstid påverkar inte bara individer som vill låna böcker och läsa tidskrifter utan minskar även trygghetskänslan i Sävja, då biblioteket är en neutral plats och fristad för många boende i kommundelen. Biblioteket spelar dessutom en avgörande roll som mötesplats och tillhandahåller ett utrymme för lärande och samhällsengagemang.

Bristen på prioritering av politiker och samhällsledare i denna fråga är oroande. I en stad som stoltserar med lika rättigheter för sina invånare är det förbryllande varför stängningen av Sävja bibliotek under kvällstid inte står på deras agenda.

Framöver väcker Sävja kommundels (sydöstra staden) potentiella tillväxt från 10 000 till 50 000 invånare oroväckande frågor om framtidens samhällsservice. Om vårt samhälle inte klarar av att erbjuda samhällsservice med nuvarande befolkningsstorlek, vad kan vi förvänta oss när vi står inför en betydande tillväxt av denna kommundel. Det är dags för politiker och styret Uppsala att ta itu med dessa problem genast.

Vad anser Uppsalas politiska styre och kommunledning om detta? Är det OK att vi som bor i Sävja ska ha fortsatt sämre kommunal service?