Kommunen struntar i barnen i Bäcklösa

I nybyggda södra Bäcklösa finns inget planerat för barnens utemiljö, trots att det bor många barn där, skriver Kristina Axell.

Rekreationslöst. Södra Bäcklösa är ett exempel på när kommunen struntar i barnkonventionen, skriver Rädda Barnen.

Rekreationslöst. Södra Bäcklösa är ett exempel på när kommunen struntar i barnkonventionen, skriver Rädda Barnen.

Foto: Staffan Claesson

Debatt2023-01-25 12:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 20 november 1989 blev en historisk dag. Då antog FN:s generalförsamling konventionen om barns rättigheter och nu är den internationell lag. Aldrig tidigare har uppslutningen kring en konvention varit så stor. Även Sverige har antagit konventionen som omfattar 54 artiklar.

Rädda Barnen arbetar för att Barnkonventionen ska följas och vara vägledande för alla som arbetar med barn. Vi vill särskilt uppmärksamma att

  • alla barn har samma rättigheter och är lika mycket värda och att ingen får diskrimineras (artikel 2)
  • barnets bästa alltid ska komma i första rummet (artikel 3)
  • alla barn har rätt till lek, vila och fritid (artikel 31)

Det slås fast att barns rättigheter måste beaktas och barnkonventionen följas. Det förpliktar. Inte minst måste beslutsfattare i alla myndigheter ha kunskap och arbeta efter barnkonventionen.

Hur ser det ut bland Uppsala kommuns beslutsfattare? Följer ni alltid barnkonventionens intentioner? Avsätts det tillräckligt med resurser?

När samhället planeras och byggs, är barnens bästa i centrum?

I valrörelsen inbjöd Rädda Barnens lokalavdelning till en debattkväll med temat ”Barnens bästa”. Samtliga partiföreträdare deltog och det blev en bra kväll! Tack till er alla!

Men nu när arbetet är i gång och verkligheten är ett faktum undrar vi: hur tänker politiker och hur planeras det? Är barnets bästa alltid i centrum när nya områden planeras?

Exemplet nybyggda södra Bäcklösa, där det bor cirka 2000 invånare varav ca 500–1000 barn, visar att barnkonventionen inte fått fäste hos kommunen. Trots att det bor så många barn här så finns det inget planerat för barnens utemiljö. Ingen förskola finns ännu byggd på den mark som anvisats. Det pratas om att det är viktigt med förebyggande åtgärder och att det är viktigt att civilsamhället är med och hjälper till. Vi är med på det, men det måste finnas både plats ute för skilda aktiviteter och lokaler där det är möjligt att möta barn och ungdomar. Annars har de ingen annan möjlighet än att bara driva omkring. Och vad händer då? Vad planerar kommunen att göra för att så snart som möjligt ge bättre förutsättningar för barnen i Bäcklösa?

I Skölsta ska det byggas en ny förskola för 120 barn. Den ska innehålla gemensamt kök och en stor gård för alla. Men blir det bra för små barn? Behovet av barns trygghet och omsorg blir det tillgodosett? Små barn måste ha trygghet och bli sedda, var och en, annars skapas det stress och oro. Här finns det väl något att lära av södra Bäcklösa? 

Planeringen av de sydöstra stadsdelarna innehåller en mycket lång och välformulerad barnkonsekvensanalys. Se till att den blir verklighet och att den följs upp. Barnkonsekvensanalyser får inte bli en hyllvärmare.

Vi i Rädda Barnen fortsätter vårt arbete för barnens bästa. Framtiden tillhör ju barnen och vi måste lyssna på dem. Vi vuxna har ett stort ansvar och vi är övertygade om att vi har en möjlighet att tillsammans ge barnen det bästa.

Rädda Barnen Uppsala lokalavdelnings styrelse genom