Kommunen måste kunna stoppa vindkraftverk

Det är orimligt att regeringen ska få köra över kommunerna i länet om vindkraft, skriver representanter för Sverigedemokraterna.

Linnea Bjuhr, Anders Sehlin och Mattias Bäckström Johansson (alla SD) vill behålla det kommunala vetot mot etablering av vindkraft.

Linnea Bjuhr, Anders Sehlin och Mattias Bäckström Johansson (alla SD) vill behålla det kommunala vetot mot etablering av vindkraft.

Foto: Pressbild

Debatt2020-11-08 02:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vid etablering av större tillståndspliktiga vindkraftverk finns det i dag krav på att etableringen aktivt måste tillstyrkas i den aktuella kommunen, även kallat för det kommunala vetot. Detta har inneburit att det definitiva beslutet kring stora vindkraftsetableringar har fattats så nära medborgarna som möjligt, vilket är angeläget ur ett demokratiskt perspektiv. Nyligen aviserade dock regeringen att man nu vill avskaffa det kommunala vetot och att förslaget nu ska snabbutredas, något som Sverigedemokraterna (SD) vänder sig starkt emot.

I Uppsala har det under förra mandatperioden gjorts försök att från kommunalt håll uppföra egna vindkraftverk, med glädjekalkyler om hur miljövänligt det skulle vara och mycket pengar som skulle sparas. Detta ifrågasattes av flera partier, däribland Sverigedemokraterna. När verkligheten sedan kom ikapp blev det ett slag i ansiktet på den dåvarande styret. Det SD hela tiden påtalat visade sig stämma. Projektet visade sig vara så pass olönsamt att till och med Miljöpartiet gick med på att slopa det, något som SD även motionerade om. 

Planerna på vindkraftverk i Uppsala kritiserades även från andra, vilket är fullt naturligt. Vindkraftverk medför nämligen betydande lokala konsekvenser. Inte minst innebär det fördärvade estetiska- och landskapsbildsmässiga värden, samt natur- och kulturvärden. Ofta annekterar man också mark som kan komma i konflikt med framtida markanvändningsintressen.

Många av de som har oturen att ha bostadsfastigheter på fel ställe när vindkraftverken byggs kan dessutom drabbas av oljud, solreflexer, förstörd landskapsbild och sänkta fastighetsvärden. I Uppsala hördes protester kring bland annat detta från grannkommuner och Naturskyddsföreningen, där den sistnämnda varnade för att fler orörda naturområden exploateras (UNT 12/10-2011). Även Försvarsmakten protesterade högljutt med hänvisning till att det utgör en fara för flygplan och risk att teknik störs ut. Försvarsmakten godkände därför endast 2 av de cirka 20 planerade platser för vindkraftverken. 

Mot bakgrund av det fiasko som vindkraftsplanerna resulterade i ser vi med oro på regeringens försök att köra över kommunerna genom att ta bort vetot – som infördes just för att kommunalt inflytande skulle kvarstå och med syftet att det uttryckligen inte skulle minska. 

I stället för olönsamma vindkraftverk bör Uppsala satsa på tillförlitlig, lönsam och ren energiförsörjning, där kärnkraft är ett alternativ som återfinns inte allt för långt bort – i vår grannkommun Östhammar.

Det är de lokala politikerna och i förlängningen kommunens invånare - som är bäst lämpade att fatta beslut i frågan. Vi vänder oss därför starkt mot regeringens ingång att slopa det kommunala vetot och därmed minska det demokratiska inflytandet. Vi vill i stället se mer direktdemokratiska inslag i kommunen och budgeterar för årliga folkomröstningar, som skulle kunna genomföras om till exempel energiförsörjning.