Den 28 september är det dags för kommunfullmäktige i Knivsta att besluta om mål och budget för 2024. Socialdemokraternas budgetförslag ger lika mycket till skolan som styrets förslag men utan kraftiga besparingar, utan personalnedskärningar och utan skattehöjning.
Nästa år kommer vara utmanande för kommunen. Inflation, stigande räntor, höjda hyror och högre löneökningar än tidigare sätter press på kommunens ekonomi. Det SD-stödda styrets totalstopp för allt arbete med fortsatt planering av det framtida Knivsta och den allmänna inbromsningen i hela byggbranschen påverkar kommunens ekonomi negativt. Vi socialdemokrater har i vårt förslag till budget valt att behålla skattesatsen oförändrad men att ändå värna den kommunala servicen och göra satsningar där det är nödvändigt.
För att finansiera vår budget har vi använt en del av resultatutjämningsreserven (RUR) som avsattes av den tidigare majoriteten med bland annat Socialdemokraterna. Summan på 26,5 miljoner motsvarar en skattehöjning på 44 öre och innebär att vi under en besvärlig tid kan satsa pengar på förebyggande arbete och behålla det administrativa stödet till kärnverksamheterna.
Det kommande året kommer skola, vård och omsorg att behöva stora tillskott för att klara verksamheten, men det gäller också andra verksamheter. Det SD-stödda styret med Matilda Hübinette i spetsen väljer i sitt budgetförslag att satsa pengar på skolan och det är bra, men samtidigt väljer de att spara på allting annat. Att enbart försöka spara sig ur den här perioden är i längden rent destruktivt. Mycket kraftiga besparingar kommer att slå sönder fungerande verksamhet och kräva personalnedskärningar. Det kommer att kosta mer att återställa där underhåll och effektiviseringar läggs på is.
Besparingarna som föreslås inom kultur och fritid kommer öka ojämlikheterna och minska tryggheten för barn och unga. Det SD-stödda styret med Knivsta.Nu och KD väljer att minska budgeten för kultur och fritid nästa år. De ger mindre pengar till Centrum för idrott och kultur (CIK) än vad som finns i årets budget, detta trots att hyreskostnaderna ökar. Vi vet att verksamheten har det tufft att få pengarna att räcka till aktiviteter i både Alsike och i Knivsta. Ändå väljer styret att inte satsa något extra på ungdomsverksamheten nästa år.
Styret struntar i var besparingarna görs, det ansvaret läggs på förvaltningen, vilket framgår av intervjun med Matilda Hübinette i UNT den 28 augusti. Det är inte att ta sitt uppdrag på allvar. Om inte styret har för avsikt att styra hela kommunen och inte förstår att mycket av den administration man vill ta bort bara innebär att arbetsuppgifterna flyttas över till kärnverksamheterna är det mycket bekymmersamt. För det är klart att det spelar roll. Lärare ska vara lärare, inte administratörer, och unga i Knivsta har rätt till mer än bra skolor. De har rätt till bra fritidsaktiviteter och tillgång till fritidslokaler till en rimlig kostnad för att alla oavsett ekonomisk situation ska kunna delta i föreningslivet.
Skolan kan inte lösa alla problem på egen hand. Vi vill stärka samverkan mellan skolan, fritidsförvaltningen och socialförvaltningen, och vi tycker att kommunen måste satsa mer på det förebyggande arbetet. Vi vill ha fältassistenter på helger och kvällar. Vi föreslår också en satsning på socialpedagog till förskolan. Socialpedagoger arbetar förebyggande och kan ge stöd till barn och föräldrar i sociala frågor vilket kommer att öka tryggheten för familjerna.
I vårt budgetförslag satsar vi på barn och ungdomar, inte bara under skoltid utan också på fritiden. Jämfört med styret satsar vi 10 miljoner mer på kultur och fritid. Vi lägger väsentligt mer pengar på det förbyggande arbetet. Det är i svåra tider det finns anledning att satsa och framför allt behålla den struktur som tidigare byggts upp.