Knivsta kommun får inte bli en sömnig förort

Knivsta behöver många invånare för att kunna finansiera den kommunala välfärden, skriver Harriet Swanberg med flera.

Var är bostäderna? Socialdemokraterna oroas över att Knivstas styre inte vill att kommunen ska växa tillräckligt.

Var är bostäderna? Socialdemokraterna oroas över att Knivstas styre inte vill att kommunen ska växa tillräckligt.

Foto: Anna Bredberg

Debatt2023-11-27 06:45
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En stark välfärd kräver en stark kommun. Små kommuner och kommuner som minskar sitt invånarantal har det tufft att klara välfärden. Detsamma gäller kommuner där gruppen i arbetsför ålder minskar och de äldres antal ökar. För att behålla en stark välfärd behöver arbetssätt förändras, med mer samverkan och ökad användning av digitala verktyg, men det krävs också att vi är många som gemensamt delar på kostnaderna. 

Knivsta ligger i en av Europas starkast växande regioner. Kommunen har ett utmärkt geografiskt läge och alla möjligheter att utvecklas på ett hållbart och attraktivt sätt. Men efter valet 2022 har utvecklingen av Knivsta kommun helt stannat upp. Konjunkturen är en förklaring, men inte den enda. Det nuvarande styret har medvetet stoppat utvecklingen. Knivsta.Nu, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har tillsammans stoppat pågående detaljplaner, upphävt den stadsutvecklingsstrategi som togs fram av den förra majoriteten men samtidigt inte släppt fram något nytt. 

Det SD-stödda minoritetsstyret med Knivsta.nu och Kristdemokraterna föreslår ett tiotal nya villor på landsbygden och fler bilparkeringar i tätorterna. Det behövs mer än så för att skapa framtidstro hos Knivstas unga invånare och näringslivet. 2012 var samtliga partier eniga om visionen att bygga en ekonomiskt hållbar kommun till 2025, en småstad med arbetsplatser och dagbefolkning, där fler invånare delar på kostnaderna för välfärden och den kommunala servicen. Den visionen tycker vi håller fortfarande. Knivsta får inte bli en förort utan service och arbetsplatser. Landsbygden måste utvecklas, men att utbyggnaden i första hand ska ske i tätorterna och inte på landsbygden, det tycker vi är självklart. 

Vi har bostadsbrist i regionen. Barn växer upp till ungdomar, och ungdomar till unga vuxna. I Knivsta är 30 procent av invånarna 19 år eller yngre. Mer än 6000 personer som växer upp i Knivsta till unga vuxna som behöver en bostad, och det finns inga ungdomar som har råd med en villa som första egna bostad. 

Knivsta behöver inte fyrspårsavtalets 15 000 bostäder, kanske inte heller de 7 500 som Socialdemokraterna röstade för när kommunen skrev till regeringen med önskan att omförhandla fyrspårsavtalet 2020. Men vi kan inte helt sluta att planera för nya bostäder i en växande kommun. Den nyligen upphävda stadsutvecklingsstrategin beskrev möjligheten att bygga 3 500 bostäder i västra Knivsta och i Alsike stationssamhälle.

Att enbart upphäva dokumentet utan att samtidigt ersätta det med något motsvarande som beskriver kommunens nya intentioner har lett till stor osäkerhet för både interna och externa aktörer. Det nuvarande styret har inte kommunicerat någon tidplan för när en ny strategi kan finnas på plats. Knivsta kommun framstår i dagsläget som oförutsägbar och en mindre pålitlig motpart, vilket i längden kommer att vara mycket negativt för kommunens invånare.

I Knivsta pågår arbete med nästa översiktsplan. Den planeras vara klar först 2026. Så länge kan kommunen inte vänta. Knivsta kommun behöver en ny strategi, den här gången förankrad i en bred majoritet av partierna i kommunfullmäktige, en strategi som inte ändras vart fjärde år. 

Knivsta företagarförening arrangerade Framtid Knivsta den 16/11. På mötet lovade styret att jobba tillsammans med oppositionen för en ny bred förankrad vision. Vi socialdemokrater är beredda att arbeta för att det ska bli verklighet. Men det är det SD-stödda minoritetsstyret som måste ta initiativet och bjuda in oppositionen till en seriös dialog. Vi väntar på inbjudan.

För Socialdemokraterna i Knivsta