Tyvärr ökar motsättningarna i samhället på grund av att det har glidit isär. Det är tydligt att vi måste ta tag i en del stora utmaningar. Kort och gott måste vi framförallt minska klyftorna och satsa på miljön.
I förhandlingarna om vårpropositionen har Vänsterpartiet fokuserat på mer resurser till välfärden och en ökad jämlikhet med konkreta reformer för 2018. Bland annat tydligare skrivningar om att inte kringgå lagen om rätt till assistans för personer med funktionshinder. Ett mycket viktig fråga för Vänsterpartiet.
I arbetet med vår ändringsbudgeten har tyngden också legat på reformer inom välfärdsområdet, så som förlossningsvården, socialtjänsten och ungdomspsykiatrin, introduktionsprogrammet och språkintroduktion för nyanlända så att de kan få arbete så fort som möjligt i och med en tuff migrationspolitik. Vi har gjort en förstärkt punktinsats i biståndet och satsat på sommarjobb för unga. Vi har fortsatt arbetet som påbörjats att förstärka kommuner och landsting och stärkt ekonomi för kvinnor, barnfamiljer, arbetslösa och pensionärer. Det är början på ett arbete som långsiktigt inriktar sig på minskade klyftor, en bättre kvalitet i välfärden, fler och bättre jobb och levnadsvillkor för många.
Detta är dock bara en början på att styra om båten. Det är dags att utvidga de offentliga satsningarna.
Ett problem som har lyfts av LO ekonomen P-O Edin är att för både jobb och välfärd, så har penningpolitiken länge hållits fo↔r stram. Det här har gett en negativ effekt på ekonomin och tillsammans med de stora ekonomiska klyftorna bidrar det till större motsättningar i samhället.
Det är farligt inte minst med tanke på högerpopulismens framfart i spåren av ökade klyftor och med en avgrundsdjup klyfta mellan en nybildad elit gentemot många vanliga arbetande människor. Om vi ska nå regeringens mål om en ökad sysselsättning och sänkt arbetslöshet så måste vi använda finanspolitiken klokt.
Då riksbanken sänkt räntan i flera steg under många år för att stimulera ekonomin så har Vänsterpartiet drivit på för att använda tillfället och låna till mer investeringar i en miljöomställning och fler jobb.
Vi vill att staten inför en investeringsbudget som kommunerna har.
Vänsterpartiet vill arbeta för ett ekologiskt hållbart och jämlikt samhälle. Då behövs ökade investeringar för utbyggnad av järnvägen, energiomställning och bostäder med låga hyror. Det är viktigt att stadsmiljöavtalet nu möjliggör cykelsatsningar. Det behövs också ges ekonomisk möjlighet för sänkta taxor i kollektivtrafiken. För att alla ska få en drivkraft att välja energisnål kollektivtrafik eller cykel, samtidigt som transportsystemet blir rättvisare och mera jämlikt. Vänsterpartiet stödjer att klimatklivet förstärks för utbyggnad av laddpunkter för elbilar och utbyggnad av biogas, så att förnyelsebart gynnas och vi kan ställa om till fossilfritt där bilen behövs.
Vänsterpartiet har i förhandlingarna om nästa infrastrukturplan lyckats få upp nivåerna på järnvägsunderhåll så att resurserna motsvarar det som krävs för att hålla anläggningen i gång.
Det är dock nödvändigt med mer resurser framöver då fler och fler reser med järnvägen. För att nå en omställning i tillräckligt hög takt, måste resandet och godstransporter på järnvägen öka. Klimatet väntar inte, det är bråttom att ställa om.
Det krävs nu minskade klyftor för att bygga ihop samhället igen och ökade investeringar för miljön. Vi vill ha en ekonomi för alla, nu och i framtiden.
Emma Wallrup, riksdagsledamot (V) och trafiktalesperson