Kliv av karusellen

Vi socialdemokrater vill höja återvinningsmålen mer än vad EU-kommissionen har föreslagit, skriver Jytte Guteland.

Jytte Guteland (S)

Jytte Guteland (S)

Foto: FREDRIK PERSSON / TT

Debatt2017-03-14 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fem ton avfall per person. Varje år. Så mycket blir det om EU:s årliga sopberg fördelas på unionens drygt 500 miljoner invånare. Mängden är hisnande. I veckan röstar vi i Europaparlamentet om lagstiftning för en mer resurssmart ekonomi.

Ett första steg i rätt riktning om Europa ska kliva av avfallskarusellen.

Avfallet är slit-och-släng-ekonomins baksida. Det är en direkt följd av vårt ineffektiva sätt att hushålla med våra resurser. Alla är medvetna om att den så kallade linjära ekonomi inte håller i längden.

Därför krävs att vi ställer om till en cirkulär ekonomi, där avfallet inte bara minskar utan också tas tillvara bättre, så att material kan återanvändas fler gånger.

Nästa vecka röstar Europaparlamentet om nya regler för hur avfallet ska hanteras. De nya reglerna är en del av EU-kommissionens förslag för det som brukar kallas för cirkulär ekonomipaketet.

Vi socialdemokrater vill höja återvinningsmålen mer än vad EU-kommissionen har föreslagit. Det skulle innebära nya möjligheter att bryta avfallskarusellen och i stället ställa om till en smartare resursanvändning.

Med högre mål kommer återvinningen att öka i hela Europa och i Sverige.

Att gå över till ett bättre och smartare sätt att använda resurserna är inte bara beska droppar för att tvinga oss att ställa om till ett hållbart samhälle. När vi blir bättre på att använda förnybara material i stället för fossila alternativ, och dessutom ser till att resurser tillvaratas flera gånger om, skapas nya jobb och nya verksamheter. Samtidigt gynnas miljön och mängden farliga ämnen, och gifter minskar i våra kretslopp.

Sverige är bra på att återvinna avfall. Vi har ett system som fungerar bättre än i många andra länder, där en stor del av avfallet i stället slängs på tippen eller bränns. Men återvinningshalten måste öka – också i Sverige.

Socialdemokraterna har varit pådrivande för att öka resurshushållningen och minska avfallssvinnet. Särskilt viktigt för oss har varit att driva på för giftfria kretslopp. Återvunnet material måste vara säkert ur hälso- och miljösynpunkt.

Även om vi nu har kommit en bit på väg återstår mycket arbete innan farliga ämnen i omgivningen har byts ut mot säkra och miljövänligare alternativ.

Därför behöver avfallsreglerna knytas till EU:s regelverk för kemiska ämnen, REACH. På så sätt kan vi ytterligare stärka skyddet för människors hälsa och natur.

En annan hjärtefråga är hur vi använder biobaserade produkter och råvaror från skogen, för att ersätta smutsiga fossila material och ställa om till en hållbar utveckling. Som förnybar resurs har skogen en nyckelroll i framtidens biobaserade cirkulära ekonomi. Skogen gynnar inte bara miljön och den regionala tillväxten, den skapar också nya jobb.

Europaparlamentets förslag till nya regler är ett steg i rätt riktning, men vi kan öka bioekonomins potential ännu mer.

Därför vill vi se ambitiösare regler för avfall och högre krav på giftfria kretslopp och främjande av bioekonomin.

EU står inför ett vägskäl. Antingen väljer vi att fortsätta med slit-och-släng-ekonomin och dess fem ton avfall per person. Eller också väljer vi att gå mot en mer resurseffektiv, cirkulär ekonomi och ett hållbart samhälle framöver. För mig är valet enkelt: det är dags att stiga av avfallskarusellen.

Jytte Guteland (S), Europaparlamentariker

Omröstning

Nästa vecka röstar Europaparlamentet om nya regler för hur avfallet ska hanteras.

Avfall