Nu börjar arbetet med en reformerad klimatpolitik, efter att kommissionen den 14 juli presenterat sitt rekordstora klimatpaket - som ska ta Europa mot de nya klimatmålen. Centerpartiet kommer i förhandlingar göra allt för att driva klimatpolitiken framåt och i en mer innovativ riktning.
Det främsta verktyget för att lyckas med klimatpolitiken är handelssystemet med utsläppsrätter, som samlar totalt 40 procent av utsläppen. Dagens system har fungerat bra och minskat utsläppen i de inkluderade sektorerna snabbt på kort tid, men det finns fortfarande viktigt arbete kvar att göra. Idag ingår nämligen inte transportsektorn i handelssystemet. Från Centerpartiet budskapet tydligt, vi tror att Europa är redo för en ny typ av handelssystem där både flyget, vägtransporter och sjötrafik måste betala för sina klimatkostnader och minska sina utsläpp.
Som huvudförhandlare för den liberala gruppen i de kommande förhandlingarna kommer jag och Centerpartiet driva dessa fem konkreta punkter för en ny, effektiv, utsläppshandel:
Inkludera flyget - Flygets utsläpp har ingått i EU:s handel med utsläppsrätter (ETS) sedan 2012, men det gäller bara flyg mellan EU länder. Flyget får idag också väldigt många utsläppsrätter gratis - det vill säga, till skillnad från industrin, gratis utsläpp. Hela 82 procent slipper betala för koldioxiden som man släpper ut. För att vända trenden, få ner flygets utsläpp och öka investeringstakten i alternativa lösningar för flyget måste alla flygtransporter ingå i utsläppshandeln.
Inkludera sjöfarten - När det sjöfartens koldioxidutsläpp har de hittills varit näst intill oreglerade. Den internationella sjöfartsorganisationen IMO uppskattar att sjöfartens utsläpp av koldioxid kommer öka upp emot 50 till 250 procent till 2050 om inga styrmedel eller åtgärder införs. Därför behöver sjöfartens utsläpp ingå i utsläppshandeln för att genom prissättning skapa incitament för utsläppsminskningar och teknikutveckling.
Inkludera fler transporter - EU behöver öka klimatkostnaden förbättra styrmedlen för att minska utsläppen från vägtransporter. I dagsläget görs detta i respektive land med bland annat bensin- och dieselskatter. Utformningen av dessa varierar dock kraftigt mellan länder. Från ambitiösa rekordhöga nivåer i Sverige och Norden, till i princip inga skatter eller rent av skadliga subventioner till fossila transporter i andra EU-länder. Vi står i EU inför en gemensam utmaning för att få ner transportsektorns utsläpp. Därför är en gemensam utsläppshandel ett effektivt instrument för att fasa ut dessa utsläpp och säkerställa att alla länder är med och bidrar till omställning i transportsektorn.
Inkludera gasberoende bostäder – Trots att det känns avlägset i Sverige, så använder en stor del av Europas bostäder fortfarande fossil gas för uppvärmning. Direktanvändning av gas i bostäder är idag helt undantaget i handelssystemet och utsläppen är gratis. Att skapa ett separat system för bostäder är en mer effektiv och rättvis väg framåt där varje sektor får betala för sina egna utsläpp.
Skärp industrins utsläppshandel - Slutligen finns det en hel del kvar att göra för att minska industrins utsläpp. De utsläppsrabatter som finns till vissa industrier måste långsiktigt fasas ut, de årliga justeringarna för tillåtna utsläppsnivåer göras mer ambitiösa och fler anläggningar måste inkluderas i systemet. Dessutom bör handelssystemet kunna kopplas hop med andra länders handelssystem för att öka det internationella samarbetet.
Att lägga in de nya sektorerna i utsläppshandeln måste göras med ordentlig fingertoppkänsla. Vi måste drastiskt minska utsläppen, men kan samtidigt inte straffa ut människor som bor på landsbygden, eller de som inte har råd med alternativa transportlösningar. En ny, omfattande utsläppshandel måste därför fasas in och de svenska bensin- och dieselskatterna anpassas till det EU-gemensamma systemet över tid.
I det framtida arbetet med EU:s klimatlagstiftningar måste fokus ligga på effektiva åtgärder som jagar utsläppen, men inte hindrar människors och företags resor och transporter.