De politiska diskussionerna hur vi ska hantera klimatförändringarna har tagit fart på allvar i Sverige. Översvämningar, starka vindar och extrema värmeböljor väntas tyvärr bli mer förekommande väderfenomen i framtiden. Betongens egenskaper ger ett naturligt motstånd mot naturens krafter. Nu behöver vi bygga långsiktigt hållbart, vilket handlar om att minska klimatpåverkan men också om att klimatanpassa byggnader och konstruktioner.
Nedan ger vi fyra anledningar varför betong är det bästa byggmaterialet vi har i kampen för en klimatanpassad framtid.
Betong är ett oorganiskt material som tål fukt och möglar inte. Stormar, kraftiga regn och svåra översvämningar blir allt vanligare. Betong tål dessa förändrade förhållanden väl, vilket gör det idealiskt för klimatanpassade byggnader.
Betong brinner inte och avger inte rök eller andra giftiga gaser. Materialet förhindrar även att bränder sprider sig. Ett hus med betongstomme behåller sin bärande kapacitet vid brand, vilket skyddar människoliv och gör att brandkårens släckningsarbete blir säkrare.
Byggnader och infrastruktur gjorda av betong har en lång livslängd samtidigt som de har ett litet drifts- och underhållsbehov. Det här betyder att konstruktionerna inte behöver ersättas eller renoveras lika ofta som byggnader tillverkade av andra material. Den långa livslängden minskar behovet av att producera nytt material vilket bidrar till minskad klimatpåverkan över tid.
Betong sparar energi. Det innebär att betongbyggnader kräver mindre energi för att värmas upp och kylas ner. Det här ger möjligheter till energieffektivisering och låg energiförbrukning under byggnadens driftsfas. Energibesparingen innebär minskade koldioxidutsläpp under konstruktionens hela livslängd.
I Sverige är höjd havsvattennivå och översvämningar de klimatförändringar som sannolikt kommer få störst påverkan på bebyggelse och infrastruktur. Johan Silfwerbrand, professor vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm, har genomfört en studie för att identifiera kunskapsluckor och forskningsbehov gällande infrastrukturens anpassning till klimatförändringarnas effekter.
Silfwerbrand lyfter fram att betong kan användas för ljusa tak och gatubeläggningar som minskar lokal temperaturökning i städer, att skapa vattengenomsläppliga ytor som minskar belastningen på dagvattensystemet samt som markstabilisering och översvämningsskydd.
Vi i betongbranschen jobbar intensivt med att sänka vårt klimatavtryck. Våra medlemsföretag har redan produkterna för att nå en halvering av betongens klimatpåverkan. Lösningen heter klimatförbättrad betong där en del av cementen byts ut mot alternativa bindemedel.
Politiker och den stora allmänheten har inte råd att längre förbise betongens fördelar när vi behöver bygga långsiktigt hållbart med så låg klimatpåverkan som möjligt samtidigt som samhället behöver klimatanpassas. Betong är en central del i byggandet av en hållbar framtid i Sverige och i resten av världen.