I morgon, söndag, är det kyrkoval. Ibland kallat det bortglömda valet på grund av det jämförelsevis låga valdeltagandet.
Årets valrörelse har i stora drag kidnappats av två riksdagspartier där Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna utpekat varandra som huvudmotståndare i kyrkovalet.
Genom att måla upp mörka, oftast i verkligheten svagt förankrade, bilder av Svenska kyrkans utveckling och nuläge där den andre utgör det stora hotet skyms de verkliga sakfrågorna. Svenska kyrkan blir en arena för ett allmänpolitiskt positionerande. Låt mig därför lyfta fram tre sakfrågor som är viktiga för oss i POSK – Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan:
1 Mångfald och respekt – ska det vara så svårt?
Svenska kyrkan omfattar mer än halva befolkningen och kan givetvis inte vara en snäv åsiktsgemenskap. Flera grupper i kyrkovalet talar sig varmt för att Svenska kyrkan ska vara en öppen folkkyrka. Tyvärr följs de vackra orden sällan upp i konkret handling och förslag om att begränsa utrymmet och möjligheterna för den som inte tycker ”rätt” läggs fram.
Speciellt problematiskt vore det om Sverigedemokraterna fick ökat utrymme för sitt sätt att ställa grupper mot varandra och sin nationalistiska syn på kyrkan.
Vi kämpar för en radikal mångfald och menar att Svenska kyrkan även fortsättningsvis måste vara en kyrka som rymmer många olika människor och traditioner. Troende och tvivlare, liberala och konservativa, hög- och lågkyrkliga, hbtq-personer och cis-män, socialdemokrater och moderater, unga och gamla måste få plats. Det är svårt, många gånger är det enklare om alla tycker lika. Men vi måste kunna respektera och ge plats även för den som inte tycker, tänker och tror precis som en själv.
2. Kyrkomusikens kraft
Musiken är en omistlig del av en levande kyrka. Kyrkomusiken bidrar till att bära, utforska och fördjupa tron och är ofta en väg in i kyrkan för människor. Svenska kyrkan har ett rikt musikaliskt arv, en fantastisk körverksamhet och är Sveriges största konsertarrangör. En grundförutsättning för detta är alla de kompetenta kyrkomusiker som finns i kyrkan.
Tyvärr är det i dag kris i rekryteringen av kyrkomusiker.
Samtidigt har de andra nomineringsgrupperna motsatt sig förslag till nya regler som kan bidra till att fler fullföljer sina kyrkomusikerstudier och incitamenten för församlingarna att anställa utbildade musiker. Likaså har POSK tydligt drivit att den kraftiga kritik mot hur musiken har behandlats i det nya förslaget till kyrkohandbok från kyrkomusiker, akademi och kultursverige måste tas på allvar. Som enda grupp har vi reserverat oss till förmån för att ett omtag görs just i musikdelen. Vi måste ta kyrkomusiken på större allvar, utan den blir kyrkan tystare.
3. En fri kyrka – på riktigt
I POSK ser vi principiella problem med att kyrkan snart 20 år efter skiljandet från staten fortfarande styrs av riksdagspartier. De viktiga frågorna i kyrkan är teologiska och inte partipolitiska. Det finns många kloka och engagerade förtroendevalda men när partigruppstillhörigheten är grunden i valet och i arbetet i fullmäktige och styrelser kommer tänkande och lojalitet att präglas av samhällspolitik, inte av kyrkliga åskådningar, bibelsyn eller teologiska frågeställningar.
Att dessutom ens misstankarna finns om att Svenska kyrkan är vänstervriden på grund av Socialdemokratins inflytande är djupt problematiskt och riskerar att människor enbart på grund av detta väljer att lämna kyrkan.
Vi behöver därför bryta partipolitiseringen av Svenska kyrkan. Kyrkovalet är viktigt för kyrkan. När du röstar på söndag så kom ihåg att det finns alternativ till en partipolitiskt styrd kyrka.
Erik Sjöstrand, 1:a namn på kyrkomöteslistan i Uppsala stift för POSK – Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, doktorand i företagsekonomi, bosatt i Uppsala