KDU urholkar trygghetssystemen

KDU:s vilja att urholka den svenska modellen och trygghetssystem avslöjar en bekymrande syn på vad arbetsmarknadspolitikens syfte ska vara, skriver Oliver Björklund.

Foto:

debatt2017-06-28 12:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Grön Ungdom driver politik som investerar i människors etablering och ger fler makten att kunna förverkliga sig själva.

Svensk ekonomi och arbetsmarknad är i dag urstark. Den ökade efterfrågan på tjänster och varor är inte helt oproblematisk då vi nu kan se ökade utsläpp i Sverige som resultat av en ökad produktion. Däremot är den ökade sysselsättningen positiv för välfärden och människors levnadsvillkor. Tack vare högkonjunkturen som Sverige befinner sig i har vi ett guldläge att investera i samhället och etablera de människor som flytt hit.

Tyvärr vill KDU inte ta denna chans, utan ägnar hellre tiden åt att orsaka stress för svaga människor som i dag behöver aktivitetsersättning och att cementera inkomstklyftor.

KDU skriver i debatt på Timbro (12/6) att arbetsmarknaden blivit starkt tudelad de senaste åren, vilket innebär att utomeuropeiskt födda och lågutbildade har svårt att komma i arbete. Grön Ungdom delar den bilden och riktar kritik mot samtliga partier som har gjort alldeles för lite för att hjälpa nyanlända människor att etablera sig snabbt och bygga sig en karriär i Sverige. Däremot kan vi inte acceptera en arbetsmarknadspolitik som går ut på att urholka trygghetssystem och sänka löner för en grupp som redan är socioekonomiskt utsatta.

Sverige väntar fortfarande på besked om hur resurssvaga individer ska ha råd att leva i alliansens värld.

Medan Miljöpartiet tillskjuter ytterligare 1,5 miljarder kronor för att stärka skolor i utsatta områden släpper Kristdemokraterna svaga förslag om att införa skoluniform och obligatoriska föräldramöten i förskolan. Kristdemokraterna vill se lägre ingångslöner och stressframkallande tidsbegränsade bidrag för ungdomar som inte kan arbeta på grund av sjukdom, funktionsnedsättning eller skador. Samtidigt vill de ta regeringsmakten med partier som vill släppa hyrorna fria, vilket skulle leda till ännu högre boendekostnader för många. Lägre löner och högre hyror är ingen logisk väg att gå om man vill hålla människor borta från att behöva bostadsbidrag eller bostadsersättning.

KDU begår ett misstag i att inte lyssna på vilka behov Sveriges arbetsgivare tycker är mest akuta i dag.

Var tredje privat arbetsgivare upplever brist på kvalificerad arbetskraft på arbetsmarknaden enligt Arbetsförmedlingens senaste rapport. Ännu värre ser det ut i offentlig sektor då hela två av tre arbetsgivare upplever samma brist, vilket bara lär öka i samband med den demografiutmaning som väntar när 50-talisterna går i pension. Om Sveriges arbetsgivare inte hittar människor med rätt utbildning så uppstår stora brister i den offentliga verksamheten, samt svårigheter för företag att expandera och skapa ännu fler jobbtillfällen.

Att ha lägre löner och bidragsförakt som politisk prioritering är att svika Sveriges arbetsgivare som just nu står och längtar efter någon att anställa.

Grön Ungdom vill i stället se en arbetsmarknadspolitik som investerar i människors utveckling och ger alla förutsättningar att ta makten över sin egna framtida karriär. Vi vill råda bot på arbetsgivares svårigheter med kompetensförsörjning genom att investera i att skapa attraktiva yrkesutbildningar och snabbspår som möter lokala rekryteringsbehov. Vi vill reformera arbetsförmedlingen för en bättre kompetenskartläggning och matchning för nyanlända arbetssökande, fri från diskriminering på grund av någons utseende, namn eller språkförmåga. Vi vill även reformera skattesystemet för att premiera mer klimatsmart tjänstekonsumtion, vilket gynnar hotell- och restaurangbranschen där många unga som ännu inte gått klart sin utbildning kan få sitt första jobb.

Vi gröna slår vakt om vad politikens roll ska vara. Om Sverige på allvar ska vända på framväxten av utanförskap krävs en verklighetsförankrad politik som investerar både i den nyanlända individen och det hållbara samhället.

Oliver Björklund, arbetsmarknadspolitisk talesperson Grön Ungdom