Kapningen av psykiatrin ett allvarligt hot mot patientsäkerheten

50 specialistläkare skriver ett upprop mot nedläggningen av en psykiatriavdelning på Akademiska sjukhuset.

Vi som psykiatriker vill fortsätta kunna erbjuda en värdig psykiatrisk vård till alla invånare i regionen. Vi undrar om politikerna i Region Uppsala vill samma sak, skriver specialistläkarna. Bilden föreställer inte skribenterna.

Vi som psykiatriker vill fortsätta kunna erbjuda en värdig psykiatrisk vård till alla invånare i regionen. Vi undrar om politikerna i Region Uppsala vill samma sak, skriver specialistläkarna. Bilden föreställer inte skribenterna.

Foto: Staffan Claesson/UNT arkiv/Erik G Svensson

Debatt2024-12-05 06:45
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I UNT 16/11 framgår att förslag lagts till sjukhusledningen om att stänga 12 slutenvårdsplatser. Detta är en konsekvens av Regionfullmäktiges mål om en “ekonomi i balans”. Den information som gått ut till specialistläkarna på psykiatrin är att förslaget är på 15 platser. Vi som skriver under vill uttrycka vår oro kring konsekvenserna det har för den psykiatriska vården i Region Uppsala. Vi ser detta förslag som ett allvarligt hot mot patientsäkerheten för personer i akut behov av psykiatrisk vård – en grupp som vi alla vet redan hör till en av samhällets mest utsatta.

Redan idag har Uppsala ett av de lägsta antalet vårdplatser per capita i riket. Rikssnittet ligger på 29,2 vårdplatser per 100 000 invånare, i Uppsala är siffran nere på 26,1 per 100 000 invånare. De senaste 15 åren har psykiatrins slutenvård i Uppsala redan bantats ned med över 30 platser när tre avdelningar lagts ned. Detta har skett samtidigt som Uppsalas befolkning har växt betydligt, och antalet patienter som söker sig till vår akutmottagning har ökat med över 100 procent.

undefined
Kapningen av såväl resurser som vårdplatser inom psykiatrin inte kan göras utan att det får allvarliga konsekvenser för befolkningens psykiska hälsa, skriver 50 specialister inom vuxenpsykiatrin. På bild är hälften av debattörerna.

De rekommendationer Socialstyrelsen framför är att en avdelning ej bör ha en beläggningsgrad på över 85 procent, en siffra som redan idag är betydligt högre inom den psykiatriska slutenvården i Region Uppsala. Det är utifrån detta läge som psykiatrins ledning nu anser att det bästa sättet att hantera det sparbeting som ålagts Akademiska är att stänga ytterligare platser för akut sjuka patienter.

I UNT 16/11 framfördes att den psykiatriska vården skall utvecklas och moderniseras. Vi menar att de patienter som behöver slutenvård i nuvarande situation inte på ett säkert sätt kan erbjudas alternativ vård.

Senast en slutenvårdsavdelning stängdes, 2019, lovades ytterligare satsningar på öppenvården och särskilt riktat mot unga män och kvinnor med emotionell instabilitet. Situationen idag är att denna grupp, med hög risk för självskada och även självmord, får vänta över ett år på den behandling som i många fall kan vara livräddande.

Nu lovas återigen att öppenvården skall möta upp denna försämring när verkligheten, som vi alla känner av, är att öppenvården redan nu är underdimensionerad och underbemannad. Detta samtidigt som beslutet om anställningsstopp inom psykiatrin gör att de tjänster som finns tillgängliga inte bemannas, trots att sökanden finns. I nuläget är över 10 specialistläkartjänster vakanta inom hela psykiatrin.

Dessutom har trycket på psykiatriska akutmottagningen ökat avsevärt till följd av de neddragningar som redan genomförts inom både sluten- och öppenvård. I statistik från 2023 över sjukvården i allmänhet, konstateras att i de fall vården anmält felbehandling, kan så mycket som 42 procent av dödsfallen helt eller delvis förklaras av platsbrist (Sjukhusläkaren 241029). Att platsbrist leder till vårdskador eller dödsfall gäller även inom psykiatrin.

undefined
Förslaget är ett allvarligt hot mot patientsäkerheten för personer i akut behov av psykiatrisk vård – en grupp som redan hör till en av samhällets mest utsatta, skriver 50 specialister inom vuxenpsykiatrin.

För oss som arbetar med svårt sjuka människor är vårdkvaliteten och patientsäkerheten av yttersta vikt. Det är vår bedömning att denna kapning av såväl resurser som vårdplatser inom psykiatrin inte kan göras utan att det får allvarliga konsekvenser för befolkningens psykiska hälsa.

Vi har inte råd att skära ner ytterligare resurser vare sig på akutvård, öppenvård eller slutenvård om vi vill förhindra ytterligare försämringar för en redan mycket utsatt grupp. Vi som psykiatriker vill fortsätta kunna erbjuda en värdig psykiatrisk vård till alla invånare i regionen. Vi undrar om politikerna i Region Uppsala vill samma sak.

Hernan Aguilar Palomino
Robert Boden
Santiago Bongiovani
Ullvi Båve
Korina Caprariu
Hanna Cervin
Sofia Christopoulou
Janet Cunningham
Katarina Danielsson
David Eberhard
Noha Edgren Sinclair
Emelie Ekberg
Kristina Ekström
Per Henrik Ekö
Tobias Eriksson
Rickard Flodin
Henrik Fors
Domenico Gallicchio
Maike Gallwitz
Evelina Hedström Karlsson
Karolina Holmlöv
Theodor Holmlöv
Maria Holstad Högberg
Niklas Hörberg
Peter Inkö
Mats Ivarsson
Per Johansson
Georgios Karamanis
Olga Kasa
Eleftherios Keramidas
Phillip Klee
Euthymios Kouppis
Ioannis Kouros
Daniel Kvick
Anna Löthman
Georgios Makris
Maria Mantsiou
Gabriel Nordling Eriksson
Fredrik Nordström
Fotios Papadopoulos
Olga Salman
Karin Stolare
Isak Sundberg
Krisztina Szalisznyo
Emma Tornvind
Nizamettin Tyfun
Petter Wernegren
Linnea Westermark
Bernard Willems
Manuel Zanzi

samtliga specialistläkare inom vuxenpsykiatrin