Att satsa på de yngsta barnen är ett bra sätt för att långsiktigt komma till rätta med segregation, otillfredsställande skolresultat och kriminalitet. Skolan når alla barn och förskolan når många. Att arbeta främjande betyder att man skapar så bra förhållanden att problem aldrig uppstår, och att arbeta förebyggande betyder att man tar hand om små problem innan de blir stora. Det är bra sätt att arbeta på. Vi vet alla att tidiga insatser i livet ger unga bättre chanser att lyckas.
Pedagogerna i förskolan har en särskild möjlighet att bygga relationer till både barn och vårdnadshavare. De har kunskap som skapas och utvecklas, utifrån möten som sker varje dag. Det enskilda barnets behov, liksom familjers behov, blir synliga. Förskolans personal kan få ta del av familjers otrygghet, oro, psykiska ohälsa och andra problem.
Ett kontinuerligt samarbete mellan socialtjänstens och förskolans personal är också betydelsefullt för att bland annat återkommande informera föräldrar om vilket stöd och vilka insatser som finns att få från socialtjänsten. Bilden av socialtjänstens roll och insatser för barnen är också viktigt att tydliggöra. Socialtjänsten har ansvar för att barn inte ska fara illa.
Vi vill se en rejäl satsning på förskolan. Det är tydligt vad som behöver göras. Mindre barngrupper och en större andel utbildad personal är de avgjort viktigaste faktorerna för att få en god kvalitet i förskolan. En samlad barnsyn i personalgruppen är en viktig förutsättning för att ge varje barn en förskoleverksamhet utifrån förskolans uppdrag och barnens behov.
I en barngrupp med få barn har personalen möjlighet att tillgodose barns behov utan att de blir utpekade som ”barn med särskilda behov”. För barn med olika funktionsnedsättningar sker ett samarbete med Region Uppsalas hälso-och sjukvård. Personalen ska ha tid och ork att ha en god kommunikation med vårdnadshavare.
Att personalen har god utbildning är avgörande för en god kvalitet. I dag är andelen utbildad personal lägre i socioekonomiskt utsatta områden. Vi ser även bristande svenskkunskaper både bland ordinarie personal och vikarier. Det måste vi göra något åt.
Vi behöver förskolepersonal som vill och kan göra skillnad för förskolebarn i dessa områden. Personal med kunskap och engagemang. Den personalen behöver också kontinuerlig kompetensutveckling för att lyckas i sitt arbete och för att kunna möta barnens behov. Förskolan är en unik verksamhet med alldeles för låg status i samhället, och förskolepersonal borde tillfrågas i mycket högre utsträckning i olika frågor. Deras kunskap behöver tas bättre tillvara.
Vi vill att fler barn ska delta i förskolans verksamhet och ser att uppsökande verksamhet är viktigt för att få föräldrar att se vad förskolan kan ge deras barn. Öppna förskolans verksamhet är viktig som en bro till förskolan. Att tidiga och förebyggande insatser ska användas för lågstadieelever anser många, men det arbetet måste börja redan i förskolan. Många är vittnesmålen från förskolans personal om tidiga tecken att ta på allvar, men där barnens behov inte fångas upp.
Vill vi skapa ett tryggt och inkluderande samhälle, måste vi kunna hålla flera tankar i huvudet samtidigt. Vi måste arbeta både främjande, förebyggande och åtgärdande. Det arbetet börjar i förskolan.