REPLIK
Landshövdingen i Uppsala län skriver (UNT 13/11) att de gröna näringarna har en viktig roll att spela i arbetet med den biologiska mångfalden. Vi kan inte annat än instämma.
Vi står inför ett framtidsskifte, där befolkningstillväxten och klimatförändringarna även i de mest optimistiska prognoserna innebär att Sverige framåt behöver axla ett större ansvar att producera våra livsmedel och vår skogsråvara liksom att framställa biomaterial och förnybar energi. Bland annat ser vi att Sverige via skogsindustrin, som helt förlitar sig på förnybar bioråvara, förser Sverige, Europa och andra delar av världen med produkter som kan ersätta olje- och kolbaserad energi.
Vi får också vara på det klara med att klimatförändringarna orsakade av koldioxidutsläpp utan tvekan kommer att påverka den biologiska mångfalden i vårt land långt mer än de metoder som svenskt jord- och skogsbruk använder. Beroende på hur man räknar binds 70-300 procent av Sveriges samlade koldioxidutsläpp i dag av skogen i Sverige.
Svenskt jord- och skogsbruk har länge arbetat hårt med miljöfrågorna. Vi vill påstå att vi är i världsklass vad gäller miljö och det är många goda insatser som görs som sällan uppmärksammas. I skogen har vi sett många positiva trender de senaste 30 åren i Sverige, till exempel finns det nu mer död ved, fler fåglar och mer äldre lövskog och grova lövträd. Detta samtidigt som vi har kunnat öka produktionen av förnyelsebara material och energi.
I odlingslandskapet är biologisk mångfald fortsatt en utmaning och i Uppsala län handlar det främst om brist på betande djur och att mindre lantbruk läggs ner på grund av låg lönsamhet. Det handlar även om brist på blommande växter - insekternas mat, men detta är något som lantbrukare kan bidra till att lösa och vi ser redan i dag att allt fler lantbrukare anlägger blommande kantzoner, som gynnar både insekter och fåglar. Ett växande problem i länet är att ökande rovdjursstammar förhindrar etablering av nya fårbesättningar.
Konsumenter och handeln har också en viktig roll att spela för den biologiska mångfalden, genom att köpa livsmedel och förnybara material från Sverige. På så sätt skapar vi gemensamt förutsättningar för en robust livsmedelsförsörjning, ett stärkt arbete för klimatet och naturligtvis förbättras förutsättningarna för en god biologisk mångfald.