Jämställdheten viktig alla årets dagar

Vi kan inte låta de som skriker högst få bestämma i jämställdhetsdebatten, skriver André Miguel Nordvik.

Så länge män och kvinnor inte har lika förutsättningar är jämställdhetskampen viktig, menar artikelförfattaren.

Så länge män och kvinnor inte har lika förutsättningar är jämställdhetskampen viktig, menar artikelförfattaren.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Debatt2023-10-30 06:45
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Debatten om jämställdhet reduceras ofta bara till en ström av stora ord och vackra metaforer.

För mig blev det naturligt engagera mig i jämställdhetsfrågan tidigt. I en värld där det finns mycket att engagera sig i, blev ett rättvist samhälle det viktigaste för 14 år gamla André, då jag började engagera mig. I dag, snart tio år senare, känner jag att rättvisa är ett mer spännande ord. Det finns många olika uppfattningar om ordet rättvisa.

För mig är ett samhälle som utvecklar sig i jämlikhetsfrågan i takt med framtiden, ett konkret exempel på vad rättvisa kan vara och vikten av den. Det kan vara svårt att definiera vad man menar med ett jämställt samhälle. Det går att koka ner det till att så många som möjligt i ett samhälle ska ha ett så bra liv som möjligt. Då kan man inte låta kön ha någon betydelse för vilka möjligheter som ges till dig.

I dagens Sverige, framförallt i lagstiftning och vardagsliv, har män och kvinnor lika möjligheter att lyckas. Men vi har inte en jämställd fördelning mellan kvinnor och män. Däremot går det inte att använda samma lösningar som för 30 år sedan för att ge kvinnor och män lika förutsättningar. I dag möter kvinnor och unga tjejer andra hinder än på 80-talet. Men dagens utmaningar är minst lika viktiga för framtiden.

Tyvärr har de senaste årens offentliga debatt i fråga varit sådan att den ofta inte har känts angelägen för gemene man. Fokus ligger på oseriösa rubriker och i stället för att presentera seriösa och konstruktiva förslag, skruvar man sina inlägg och söker konflikt. Det gäller båda till höger och vänster politisk.

Även traditionella medier och sociala medier har en stor skuld i hur debattklimatet ser ut. Det finns förstås många fördelar med sociala medier. Men den som skriker högst kommer oftast snabbare igenom. Inte alltid rättvist. I dag har den seriösa debatten har mattats av och stannat. Det kan vara väldigt utmanande att ta fram nya lösningar för framtiden i denna fråga. Det gäller inte minst inom de politiska partierna.

Jämställdhetsdebatten mår bra av att både män och kvinnor engagerar sig, såväl äldre som yngre. Den bästa lösningen på ett problem får man om de som löser det har olika bakgrund, goda värderingar och, viktigare än det kanske låter, en ideologisk kompass. Ändå bör ideologi aldrig stå i vägen för en bra lösning.

Det finns många och olika svar på hur vi kan bli bättre här och betydligt fler borde engagera sig och jobba för en seriös debatt kring jämställdhet.

Ett sådant konkret exempel är kvinnohälsa och bristen på pengar till forskning kring detta. Det har tagit lång tid för denna fråga att få den uppmärksamhet och de resurser den förtjänar. Det är ett konkret exempel på en viktig utmaning man har pratat om i många år, som har tagit lång tid. Oftast är många eniga med vilka utmaningar vi har, men oenigheter gör att goda lösningar försvinner.

Det är för mig viktigt att förstå att vi människor är olika såväl som lika, och att man som individ oftast har olika mål i livet. Jag vill gärna ha ett bredare samarbete med olika partier för att utveckla detta, men då måste man våga separera olika frågor. Våga prata med dem man vet att man ofta inte håller med i andra saker. Då, och bara då, kan vi utveckla en seriös debatt kring jämställdhet.