Internationell standard behövs för klimatmÄl

Det finns 400 kommittéer med 55 000 experter som arbetar med standarder, skriver Ulrika Francke och Annika Andreasen.

Ulrika Francke och Annika Andreasen skriver om hur viktigt internationella standarder Àr för vÀrldens klimatarbete.

Ulrika Francke och Annika Andreasen skriver om hur viktigt internationella standarder Àr för vÀrldens klimatarbete.

Foto: Pernilla Pettersson

Debatt2022-11-10 07:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Under miljökonferensen Stockholm +50, pĂ„ G7-mötet i Berlin och pĂ„ G20 mötet pĂ„ Bali, uttrycktes viljan att i större utstrĂ€ckning Ă„stadkomma den nödvĂ€ndiga förĂ€ndringen med stöd av standarder. Den hĂ„llningen baseras pĂ„ att standardiseringsprocessen har unika förutsĂ€ttningar att möjliggöra den snabba omstĂ€llning vi sĂ„ vĂ€l behöver. 

Vid COP26 i Glasgow tillsatte FN:s generalsekreterare en kommitté för att definiera begreppet "netto noll". Det arbetet kommer att presenteras under COP27. Som komplement tog International Organization for Standardization (ISO) initiativ till en workshop som samlat över 1 000 experter för att ge kompletterande riktlinjer. Arbete syftar till att skapa samsyn kring hur vi mÀter och definierar koldioxidutslÀpp och skapar möjlighet till en gemensam bild för att kunna jÀmföra olika lösningar.

I samband med COP26 skrev samtliga ISO-medlemmar under en deklaration, The London declaration, dÀr alla medlemmar ska verka för standarders betydelse för att lösa miljökrisen. Nu finns en tydlig handlingsplan dÀr vi gör analyser och utvecklar nya standarder dÀr sÄdana saknas. Alla nya och reviderade standarder kommer att genomlysas med vetenskaplig grund ur klimat- och miljösynpunkt, sÄ att de bidrar till att vi nÄr Parisavtalet.

Standarder tas fram i kommittĂ©er, dĂ€r alla intressenter Ă€r med. Bara inom den internationella standardiseringsorganisationen ISO finns i dagslĂ€get 400 kommittĂ©er som engagerar 55 000 experter inom olika omrĂ„den. En ny standard blir till pĂ„ initiativ av intressenter för att lösa ett problem och sprida lösningen. Det Ă€r alltsĂ„ inte standardiseringsorganisationerna sjĂ€lva som hittar pĂ„ eller startar processen, utan det gör marknaden. 

NĂ€r en kommittĂ© Ă€r överens skickas standarden pĂ„ remiss till ett stort antal intressenter, innan den slutligen faststĂ€lls i en process som efterstrĂ€var konsensus. Det faktum att alla intressenter deltar i processen ger goda förutsĂ€ttningar för att standarden ocksĂ„ ska anvĂ€ndas. 

Alla nya och reviderade standarder kommer att genomlysas med vetenskaplig grund ur klimat- och miljösynpunkt, sĂ„ att de bidrar till att vi nĂ„r Parisavtalet. Samma sak gĂ€ller för det arbete som sker pĂ„ europeisk nivĂ„ genom standardiseringsorganisationerna CEN och CENELEC, liksom pĂ„ nationell nivĂ„ genom SIS och SEK. 

I princip alla handelsavtal hÀnvisar till internationella standarder för att de förenklar och i möjligaste mÄn skapar jÀmbördiga förutsÀttningar. Att delta i standardarbetet Àr en möjlighet att pÄverka vilka kriterier som ska gÀlla vid produktion och internationell handel, nÀr vi bestÀmt oss för att inte lÀngre övertrassera planetens resurser. Sverige Àr ett innovativt land med mÄnga lösningar för att nÄ vÄra klimatmÄl.

Genom att delta i standardiseringsarbetet kan svenska företag sÀtta internationell standard, sprida svenska lösningar och skapa förutsÀttningar att nÄ klimatmÄlen. Av den anledningen Àr det viktigt att svenska företag deltar i standardiseringsarbetet. Det Àr dÀr ni har chans att pÄverka framtiden.