Innovation för livet

Forskare behöver tid att forska. Det är den rödgröna landstingsledningens ansvar att ge dem den tiden, skriver Lina Nordquist.

Försprång. Vi hinner inte med i bakteriernas förändringstakt, skriver Lina Nordquist. (Arkivbild: Odling av resistenta MRSA-bakterier.)

Försprång. Vi hinner inte med i bakteriernas förändringstakt, skriver Lina Nordquist. (Arkivbild: Odling av resistenta MRSA-bakterier.)

Foto: Pia Molin

DEBATT2016-01-20 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sjukvården gör ständigt framsteg, men samtidigt rapporterar samtliga stora nyhetsmedier nu om ökande antibiotikaresistens i Sverige. I den matchen har bakterierna ett försprång genom sin snabba förändringstakt.

Människans starkaste motvapen mot bakterierna är hennes uppfinningsrikedom och tid.

För att erbjuda bästa möjliga vård i morgon måste dagens innovationer och kliniska prövningar ges bästa möjliga förutsättningar.

Liberalerna har därför lämnat in och nyligen fått bifall på två motioner som vardera tar vårt landsting ett litet steg längs vägen. I kampen om tiden är vi dock rädda att vi blir förlorare.

Strax före förra sekelskiftet var det omöjligt att se in i människas kropp utan att skära i henne. Var tredje människa dog innan hon fyllt 45 år. Enbart penicillinet har sedan det upptäcktes räddat livet på hundratals miljoner människor. Sjukvårdens förvandling är nästintill ofattbar.

Det måste vara lätt att utveckla sjukvården, men i dag utförs kliniska prövningar ofta i andra länder än vårt. Samtidigt vet vi att en ny behandling först hjälper patienterna på den plats där den utvecklats.

För att öka antalet kliniska prövningar i vårt eget landsting har Liberalerna föreslagit att invånare och patienter ska kunna anmäla intresse för att delta i framtida prövningar, antingen vid sina vanliga sjukvårdsbesök eller i sin elektroniska journal. Fullmäktige delade vår uppfattning och biföll motionen, vilket gläder oss. Det kommer att göra det lättare att genomföra kliniska prövningar i Uppsala län.

En annan viktig uppgift för varje landsting är att stötta medarbetare med idéer om hur sjukvården kan förbättras och göra det lättare för nya behandlingar, tekniker och arbetssätt att hjälpa patienterna. Om idéer snabbare omsätts till verklighet kan de spara tid och lösa vardagsproblemen i sjukvården.

Även blygsamma summor till nyskapande idéer kan prioriteras bort i en knaper budgetprocess, och därför är en innovationsfond en viktig pusselbit.

Fonden kan också delfinansiera studier av läkemedel mot sällsynta sjukdomar, substanser som inte kan patenteras och andra ”olönsamma” behandlingar som läkemedelsföretag inte vågar satsa på. Ett exempel är just antibiotika: en antibiotikakur ska vara kort och ges så sällan som möjligt. Utvecklingen av nya antibiotika är därför en ren förlustaffär för ett kommersiellt företag, men samtidigt en avgörande faktor för ett hållbart samhälle.

Liberalerna lämnade därför in en motion om en innovationsfond till landstingsfullmäktige. Till vår glädje fick vi gehör även i denna fråga.

En avgörande faktorer riskerar att sätta käppar i hjulet i vårt landsting: tiden. Även det bästa av system kräver människor för att fungera. Många av landstingens medarbetare är framgångsrika forskare, men samma personer behövs också till sjukvård och jourer. Forskningstid är grundläggande.

Därför är det oroande att stora summor forskningsresurser i dag inte hinner användas, eftersom forskare inte ges tid att genomföra sina projekt.

I vår motion ”Alla yrkesgrupper behövs för att utveckla sjukvården” föreslår vi att landstinget tillsammans med universitetet inrättar fler förenade anställningar som kan garantera talangfulla medarbetare den tiden. Förslaget ser ut att besvaras med kalla handen.

Forskare behöver tid att forska. Det är den rödgröna landstingsledningens ansvar att ge dem den tiden. Som opposition lovar vi att vara den blåslampa som uppmuntrar dem att ta sitt ansvar.

Forskning

Läs mer om