När vi för ett år sedan aktiverade Uppsala kommuns krisledningsnämnd kunde vi inte föreställa oss att vi nu, 12 månader senare skulle vara inne i en tredje våg av sjukdom och smitta i covid-19.
Genom pandemilagen har kommunen fått möjlighet att införa tidsbegränsat förbud mot att vistas i en park, på en badplats eller annan offentlig plats där det finns påtaglig risk för trängsel. Vår förhoppning är att lagen inte ska behöva tillämpas.
Men den senaste tiden har det rapporterats om ny och ökande smittspridning i Uppsala. Liknande rapportering såg vi i höstas, strax innan den andra vågen slog till. Nu gäller det att vi håller i ännu en tid, så det är absolut inte läge för några studentfester eller stora påskmiddagar. Pandemin är inte över.
Med över ett års erfarenhet kan vi dra några slutsatser, men allra först: Alla ni Uppsalabor som har gjort ert yttersta för att ställa om, inte minst du som slitit dag ut och dag in i vården, äldreomsorgen, skolan och i förskolan. Du som hjälpt dina grannar med matinköp, förklarat för barnen varför ni bara kan träffa farmor utomhus och du som jobbat hemifrån för att andra ska kunna gå till jobbet. Tack!
Ett av de första besluten vi fattade i krisledningsnämnden var att ge alla timvikarier i äldreomsorgen tryggare anställningar. Ingen ska behöva gå till jobbet med symtom för att man inte har råd att bli av med inkomsten. Samtidigt satsar vi på att fler ska kunna utbilda sig till undersköterskor. Vi vill nu fortsätta med dessa insatser.
Under det här året har hela vårt samhälle varit utsatt för press, inte minst för äldreomsorgen har det varit tufft. Bristerna i den gemensamma välfärden har framträtt skrämmande tydligt. I alltför många år har politiska styren, på alla nivåer och av olika färg, underskattat vikten av likvärdig trygghet för alla. Välfärden har utarmats av skattesänkningar och otrygga anställningar. Det har blivit tydligt att vi inte har gett de tålmodigt arbetande undersköterskorna, sjuksköterskorna och vårdbiträdena rätt förutsättningar för att ta hand om de svagaste i samhället.
Men trycket på välfärden slutar inte med pandemin. Snart kommer Sveriges största generation någonsin in i äldreomsorgen – 40-talisterna. Då måste vi stå rustade. Det handlar i grund och botten om en sak: mer personal i äldreomsorgen. Regeringens satsningar på området innebär över hundrafemtio miljoner kronor till Uppsala vilket kommer att göra stor skillnad. Vi behöver fler anställda med trygga villkor, bättre förutsättningar för kompetensutveckling och utvecklat ledarskap, höjd medicinsk kompetens och mer tid för de äldre.
I pandemins spår behöver välfärden stärkas från grunden, bland annat kommer vi att behöva göra stora satsningar för att alla Uppsalabor ska ha ett jobb att gå till.
Även om det här året varit tufft så har jag hela tiden varit stolt över att leda vår kommun. Som en av de första i landet aktiverade vi vår krisledningsnämnd. Öppna förskolan, kulturnatten, medborgardialoger, kommunfullmäktige och många andra evenemang och verksamheter ställde om och blev digitala. Till och med Uppsalas viktigaste högtid, sista april, fick 2020 firas via skärm.
Trots de utmaningar som distansundervisningen innebar för Uppsalas skolelever så förbättrades skolresultaten i gymnasieskolan. Trots att vården och omsorgen detta år inte var tillgänglig infriades sommarjobbsgarantin för elever i årskurs 9. I dag har alla som bor på Uppsalas äldreboenden erbjudits vaccin och massvaccinationerna har påbörjats.
Med våren kommer ljuset tillbaka. Själv längtar jag oerhört mycket efter att få krama min mamma och pappa. Rent av saknar jag de trånga mötesrummen i kommunhuset. Men till dess vi kan ses håller vi ut – och håller avstånd.