Ingen grön omställning utan riktiga snabbtåg

Vi borde underlätta tågresandet genom att satsa på en höghastighetsjärnväg, skriver Vera Röös från Grön Ungdom Uppsala.

Vera Röös från Grön Ungdom Uppsala oroas över beskedet från M, KD, L och SD att de vill slopa satsningen på höghastighetståg.

Vera Röös från Grön Ungdom Uppsala oroas över beskedet från M, KD, L och SD att de vill slopa satsningen på höghastighetståg.

Foto: Pressbild/JANERIK HENRIKSSON/TT

Debatt2022-10-24 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är sorgligt, men inte oväntat, att M, KD, L och SD vill stoppa utbyggnaden av höghastighetsjärnväg i Sverige. Det visar på högerns ovilja att göra de stora investeringar som är helt nödvändiga för att ställa om till ett fossilfritt samhälle.

Transporten via räls, för både privatpersoner och gods, har ökat kraftigt de senaste decennierna. Kapacitetsgränsen för de nuvarande stambanorna är nådd och de måste rustas upp. För att klara av den ökade efterfrågan av persontrafik behöver vi även ny räls på vissa sträckor. För Miljöpartiet och Grön Ungdom är det självklart att vi ska främja en tågåkande, positiv utveckling genom att satsa på höghastighetsjärnvägen, i stället för de långsammare alternativen.

I dag är det tyvärr så att tågresande är förknippat med förseningar, strul och inställda avgångar. Höghastighetståg skulle kunna innebära fler avgångar, kortare restider och punktligare tåg eftersom det innebär att färre tåg är i trafik samtidigt, i förhållande till kapaciteten. Efterfrågan på att åka tåg är större än någonsin - en tydlig signal att framtidens resande sker på räls. Politiken borde möta medborgarnas vilja att resa mer hållbart genom att skapa goda förutsättningar för tågbolagen att ha snabba och effektiva tåg.

En vanlig myt om höghastighetstågen är att det bara skulle gynna storstadsbor. Faktum är att höghastighetstågen gör det möjligt att leva i en medelstor ort och pendla in till en storstad för att arbeta, eftersom pendlingstiden blir kortare. Det gör att det till exempel är möjligt att bo i Jönköping och pendla in till antingen Stockholm, Göteborg eller Malmö några gånger i veckan.

Genom att stoppa den nödvändiga infrastruktursatsning som höghastighetsjärnvägen är, ska Sverige enligt Ulf Kristersson och hans regeringsunderlag gå i motsatt riktning mot många andra länder i Europa och världen. När länder som Danmark och Tyskland bygger ut sin infrastruktur för höghastighetståg vore det naturligt att Sverige följer efter.

Det är också så att det aldrig har varit tydligare att vi behöver ställa om från det fossilberoende samhället. I somras drabbades stora delar av Europa av en extrem värmebölja med torka och nya värmerekord. Just nu rasar ett krig finansierat av Putins olja.

Det borde vara en självklarhet att satsningar på fossilfria alternativ som tåg ska gå före subventioner till fossilbaserade transporter. Sverige har länge gjort ett misstag i att prioritera transporter via flyg och väg i sina infrastruktursatsningar. Nu när stambanorna måste byggas ut har vi en historisk möjlighet att ge tåget en chans att konkurrera ut de fossila alternativen. Genom att inte ta den chansen cementerar man fossilberoendet i Sverige.

Höghastighetstågen är ett avgörande steg för ett modernt, sammankopplat och hållbart Sverige. Högern pekar ofta på att teknik och innovation ska leda oss genom klimatkrisen, men när de stoppar investeringar som dessa är det tydligt hur de aldrig kommer prioritera satsningar på grön teknik när det väl kommer till kritan.