Ingen fråga för EU

Utan debatt är EU, med S goda minne, på väg att få ta över en stor del av svensk ­social- och arbetsmarknadspolitik, skriver anders Sellström.

Anders Sellström (KD)

Anders Sellström (KD)

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

debatt2019-01-06 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I skuggan av svensk politik pågår just nu i EU en process som, mot bakgrund av dess långtgående konsekvenser, fått alldeles för lite uppmärksamhet i Sverige.

Utan att en större debatt ägt rum är EU på väg att få ta över en stor del av svensk social- och arbetsmarknadspolitik.

Tyvärr är en av processens största påhejare Socialdemokraterna. Därför förväntar vi kristdemokrater att Europaparlamentsvalet i maj också blir ett val om den sociala pelaren.

Det var förra hösten som Stefan Löfven (S) stod värd för det sociala toppmötet i Göteborg dit EU:s stats- och regeringschefer var inbjudna. På mötet kom man överens om den så kallade sociala pelaren, som är en politisk programförklaring för mer välfärdspolitik på EU-nivå.

Toppmötet bör ses som höjdpunkten på Socialdemokraternas EU-arbete. Den sociala pelaren har nämligen utsetts till partiets främs­ta europapolitiska målsättning, och Löfven, tillsammans med sina Europaparlamentariker, har alltsedan Kommissionen presenterade förslaget 2015 ivrigt hejat på planerna.

Vi kristdemokrater har från början motsatt oss den sociala pelaren. Vi har därför vid upprepade tillfällen försökt varna Socialdemokraterna för konsekvenserna av att flytta centrala välfärdsfrågor till politiker på EU-nivå.

Svensk familjepolitik riskerar nämligen krackelera i grunden när EU ska besluta om gemensamma välfärdsfrågor. Det säger sig självt att det är en dålig idé att grekiska och rumänska politiker ska besluta om exempelvis svenska familjers VAB-dagar.

Detta har svenska folket redan förstått. I en opinionsundersökning för två år sedan ansåg åtta av tio svenskar att EU inte bör ha något inflytande över den svenska föräldraförsäkringen. Tyvärr har Socialdemokraterna valt att bortse från svenska folkets vilja. Svenskarnas vilja har man i stället valt att vifta bort som missuppfattningar och överdrifter.

Socialdemokraterna har hittills framhållit att den sociala pelaren enbart är ett policydokument som inte ska leda till lagstiftning på EU-nivå. Historien har dock redan gett oss rätt.

Bara ett år efter Löfvens toppmöte i Göteborg har ett flertal överstatliga lagstiftningsförslag spottats ut från Kommissionen.

Krav på fyra månaders kvoterade pappamånader, kvoterade bolagsstyrelser, minimilöner på EU-nivå och upprättandet av en arbetsmarknadsmyndighet, som ett första steg mot en harmoniserad europeisk arbetsmarknad – bara för att nämna några.

Tanken som Löfven och de socialdemokratiska Europaparlamentarikerna närt är att den sociala pelaren skulle innebära en export av svensk välfärdspolitik till EU.

Man glömde att det omvända lika gärna kunde ske.

Nu krävs gemensamma insatser och en enad svensk politisk front för att skademinimera så långt det är möjligt.

Vi hoppas därför Socialdemokraterna är beredda att tänka om och ansluta sig till oss för att reparera de skador partiet redan orsakat.

EU skapades inte för att lagstifta om välfärdspolitik. EU ska fokusera på stora, gränsöverskridande frågor såsom migration, miljö och organiserad brottslighet. Ledstjärnan måste vara att varje spenderad krona på EU-nivå ska ge ett större mervärde än en krona spenderad i Sverige.

I vårens val till Europaparlamentet kan du vara säker på att en röst på Kristdemokraterna är en röst för att riva upp beslutet om den sociala pelaren och en nej-röst till alla överstatliga välfärdsförslag som följt i dess fotspår. Svensk välfärd ska Sverige besluta om och ingen annan.

Sociala pelaren