Inga skolor ska få sortera bort elever

Asal Gohari

Asal Gohari

Foto:

debatt2017-04-05 15:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

SSU lanserar reformförslaget ”Elevlöftet”, som bland annat går ut på att skolor inte ska kunna syssla med sortering och utslagning av elever, skriver fem SSU-företräder och två S-företrädare.

Samhällets gemensamma åtaganden ska präglas av låga trösklar, generella lösningar och att alla har samma rättigheter och skyldigheter. Denna bärande princip ligger till grund för partiets och ungdomsförbundets perspektiv när det kommer till den svenska välfärden i allmänhet och den svenska skolan i synnerhet.

Tyvärr lever inte politiken upp till detta löfte i dag. Vi ser med stort bekymmer på utvecklingen i landets skolor. Samtidigt som vi gläds åt att den negativa trenden tycks vara bruten gällande PISA-resultaten så är goda resultat och förutsättningar inte något som delas av alla medborgare i samhället.

Vi kan aldrig glädjas åt ett Sverige och Uppland där det enbart går bra för vissa samhällsgrupper.

Det ska inte spela någon roll vilken utbildningsbakgrund ens föräldrar har, vilken utbildning eller skola man väljer. En arbetares barn måste ha rätt till samma förutsättningar i livet som en akademikers.

Ett varningens finger har länge av oss pekats mot vad vinster i välfärden gör med kvaliteten och resultaten i skolan och hur det påverkar de bärande principer som vi står upp för. Somliga kommer i det rådande skolsystemet alltid att klara sig samtidigt som de med sämst förutsättningar fortsätter att halka efter.

Svenska folkets önskemål är en balans mellan likvärdighet och valfrihet.

Något som tydligt avspeglat sig i SOM-undersökningarna där 69 procent av svenskarna anser att det är ett ganska eller mycket bra förslag att vinster i välfärden förbjuds. I samma rapport anger 67 procent av respondenterna att valfrihet är ganska eller mycket viktigt. Detta är en spänning som de folkvalda antingen inte har velat lyssna på eller som vi har misslyckats med att infria.

Med denna utgångspunkt lanserar SSU ett reformförslag som kallas för ”Elevlöftet”. Det är ett löfte som bland annat går ut på att skolor inte ska kunna syssla med sortering och utslagning av elever.

Varje skola kommer med detta löfte att förhålla sig till urvalsprinciper där större hänsyn tas till elevsammansättning. Detta är något även arbetarekommunen i Uppsala har ställt sig bakom.

Samtidigt som SSU Uppland och Uppsala arbetarekommun tar vara på önskemålen om valfrihet är detta ett steg i rätt riktning för att öka likvärdigheten i svensk skola. Svensk skola och välfärd ska inte cementera segregering och klassklyftor. Vidare ställer sig SSU bakom regeringens välfärdsutredning där vinster ska begränsas.

Alla i Sverige måste ha rätt till samma förutsättningar och samhällsservice. Vår vision är ett Sverige som håller ihop. Det är bra för både samhället och för individen. I vårt globaliserade tidevarv gäller nya spelregler. Om några förlorar i samhället, så förlorar alla. Detta måste vi alla förhålla oss till.

Asal Gohari, ordförande, SSU-Uppland

Magdalena Anti, vice ordförande, SSU-Uppland

Ardalan Ghareh Chaie, ledamot SSU-Uppland

Nils Dahlgren, ledamot SSU-Uppland

Sandra Sangwan, ledamot SSU-Uppland

Dervis Isbitirici, ordförande, Danmark-Sävja S-förening

Pierre Kjellin,v ice ordförande, Danmark-Sävja S-förening

Läs mer om