Idag demonstrerar Feministiskt initiativ för ett hållbart samhälle med mindre arbetslöshet och bättre folkhälsa. Det är dags att Uppsala kommun inför sex timmars arbetsdag som norm.
I över femtio år har normen för arbetstidsveckan fastslagits till 40 timmar. Sedan 1970-talet har sex timmars arbetsdag debatteras och den traditionella synen på arbetstid har ifrågasatts. Det är dags att prioritera folkhälsan så att vi inte längre behöver offra vår framtid och vårt välmående för att vår gemensamma välfärd ska fungera.
Feministiskt initiativ vill se en kommun där invånarna inte ska behöva välja mellan arbete och familj. En vardag där det finns tid över både för fritidsaktiviteter och möjlighet till återhämtning mellan arbetspassen. Alla arbetande inom kommunal verksamhet ska ges förutsättningar för att kunna arbeta fram till pensionen. Uppsala kommun har redan infört en heltidsnorm inom kommunal verksamhet. Nu är det dags att ta nästa steg och sänka heltidsveckan till 30 timmar med bibehållen lön.
De som får ta smällen för orimliga krav på arbetsmarknaden är framförallt kvinnor. Sjukskrivningar, deltidsarbete, lägre löner och kortare arbetsliv banar vägen för låga pensioner och begränsad makt över livet. Kvinnors risk att sjukskrivas på grund av stressrelaterade besvär är 41 procent högre än för män. Sjukskrivningen sker ofta till följd av att behöva pussla ihop ett ojämställt vardagsliv med arbetslivet. De som främst drabbas är de som jobbar i offentlig sektor inom vård- och utbildningsyrken. Många som befinner sig i gråzonen för utbrändhet väljer att gå ner i arbetstid, det är ett slag både mot den personliga ekonomin och jämställdheten.
Vi som arbetar inom vården har redan insett att långa pass, stressiga dagar, utmanande arbetsuppgifter och korta pauser varken gynnar personalens hälsa, eller de vi finns där för att stödja. Sex timmars arbetsdag som norm inom kommunal verksamhet skulle leda till mer tid för återhämtning, och samtidigt minska antalet sjukskrivningar. Det är dessutom en tydlig och viktig jämställdhetsåtgärd. När makten över tiden ökar, blir möjligheten att leva både jämställt och hållbart större.
Arbetslösheten brukar diskuteras utifrån vilka kostnader det medför i samhället, både avseende statliga bidrag och kommunalt försörjningsstöd. En minskad arbetstid skulle kräva ett större behov av anställda och på så sätt bidra till att flera får möjlighet att arbeta. Samtidigt skulle de som befinner sig i en pressad arbetssituation få bättre förutsättningar till återhämtning.
Motståndare till sex timmars arbetsdag argumenterar ofta om kostnader, men är tysta om de samhällsekonomiska vinster som skulle göras när sjukskrivningarna och deltidsarbetet minskar. Forskningen talar redan sitt tydliga språk. Flera projekt har genomförts med liknande resultat: en ökad sömnkvalitet, mindre stress och trötthet för individen. På arbetsplatsen leder det till en ökad effektivitet och upplevelse av mer tid.
Svartedalens äldreboende i Göteborg är ett exempel där personalen upplevt bättre hälsa, mindre stress och mer lugn på arbetsplatsen. Östersunds kommun är ett annat exempel där upplevelsen av negativ stress sjönk från att omfatta över hälften till en dryg tiondel av de anställda. I Finland upplevdes mindre konflikter mellan familj och arbete, och en ökad effektivitet på arbetsplatsen.
Det går att kämpa för både rätten till heltid, trygga anställningar, och en förkortad arbetstid samtidigt. Tillsammans utgör dessa delar viktiga byggstenar för ett hållbart liv på lång sikt. Feministiskt initiativ vill att vi ska arbeta för att leva – inte leva för att arbeta.
Med forskningen i ryggen är det inte längre en fråga om vi ska förkorta arbetstiden i Sverige, utan när vi ska göra det. Det är dags att Uppsala kommun tar ställning och agerar för att skapa ett hållbart arbetsliv och en bättre folkhälsa. Feministiskt initiativ visar vägen för en arbetstidsförkortning där sex timmars arbetsdag med bibehållen lön står i fokus.