Först kommer känslan av lycka. En eufori som sprider sig genom kroppen när det gröna ordet ”Antagen” visas på skärmen. Sen kommer ångesten.
Att börja plugga på drömutbildningen kräver oftast flytt till en ny stad och därmed en tuff jakt på bostad. Uppsala har rankats som en av de svåraste studentstäderna i Sverige att hitta bostad i, vilket visar sig genom att Uppsala sjunker i SFS (Sveriges förenade studentkårers) rankning av Årets studentstad.
Studentbostadsföretagen har bett undersökningsföretaget Ungdomsbarometern ta fram en rapport om bostadssituationen, och svarsresultaten från unga bekräftar den bekräftar bilden.
Rapporten visar att 25 procent av studieintresserade gymnasieelever kommer välja bort lärosäten, främst i storstäderna, på grund av bostadssituationen. Uppsala är en av de städer som aktivt valts bort av de svarande. Uppenbarligen behöver något göras för att Uppsala fortsatt ska vara en attraktiv studentstad.
Som student är du enligt Sveriges förenade studentkårers statistik oftast ung och har därmed inte råd att köpa en lägenhet utan är i behov av en hyresrätt. Det gör att efterfrågan från studenter på mindre lägenheter ökar, men utbudet är fortsatt begränsat.
På grund av det ekonomiska världsläget är det svårt med nyproduktion, även om undantag finns. Utrymmena att bygga mindre lägenheter finns dock redan i dagens befintliga fastighetsbestånd.
I flertalet fastigheter finns vindar, gamla tvättstugor eller oanvända lokaler som skulle kunna byggas om till mindre lägenheter. Problemet är att dagens regelverk komplicerar saken.
En försvårande regel är kraven på tillgänglighet vid ombyggnation. Om du idag äger ett äldre hus där du vill bygga till en vindslägenhet ställs krav på full tillgänglighetsanpassning.
Regelverket menar att för att lägga till en lägenhet högst upp i huset behöver dörren breddas och hissen byggas om, något som på en äldre fastighet kan vara omöjligt på grund av dess konstruktion.
Fastighetsägarna som branschorganisation välkomnar att regeringen inom det här området tidigare i våras gav Boverket i uppdrag att föreslå lättnader i byggkraven för studentbostäder. Men här kan kommunen hjälpa till redan idag genom att göra undantag från reglerna om tillgänglighet.
För de allra flesta studenter som precis har kommit in på drömutbildningen i Uppsala är det inte en fråga om hur bred hissen är. Det viktigaste är att det finns en lägenhet som kan bli ett hem de närmste åren.
För att få loss ytterligare studentbostäder är det viktigt att de som studerat klart har någonstans att flytta vidare till. Att få i gång flyttkedjorna gör att man inte ska känna sig tvingad att läsa en kurs till på sidan av sitt nya jobb bara för att behålla bostaden.
Tidningen Hem och Hyra lyfter i en artikel om bostadsbrist bland studenter (27/11-20) att det är svårt för studenter att få tag i en bostad på orten efter att tagit examen. Högre krav på eget insatskapital, amorteringskrav och andra kreditrestriktioner som skärpts under åren gör tröskeln hög för många som vill lämna hyresmarknaden och för första gången köpa en bostadsrätt, ett radhus eller villa.
Fastighetsägarna förslår i sin rapport "Grund att bygga på" att förstagångsköpare ska få slippa all amortering de första fem åren och dessutom ges tillgång till ett startlån som i praktiken sänker bolånetaket. Det skulle ge fler möjlighet att ha ett ägt boende och därmed lösgöra hyreslägenheter avsedda för studenter.
Genom att utnyttja de utrymmen som redan finns i befintliga byggnader skulle antalet studentlägenheter kunna öka i Uppsala. Genom startlån och slopade amorteringskrav skulle flyttkedjorna ge fler tillgängliga studentlägenheter.
För den där blivande studenten som idag får ett positivt antagningsbesked skulle känslan av lycka hålla sig. Den skulle utan att tveka kunna tacka ja till platsen på drömutbildningen och se fram emot sitt första egna boende i Uppsala.