Med eko väljer lantbrukaren att inte använda handelsgödsel eller kemiskt växtskydd på sina åkrar. Handelsgödsel innehåller kväve och fosfor som växterna behöver för att kunna växa. Det finns massor med fler olika växtnäringsämnen som växterna behöver men just dessa två är det som man mest tillför odlingen. Alla lantbrukare tillför det mer eller mindre och i olika former.
I stallgödsel är mängden mer varierande och möjligheten att lägga ut gödseln när växten bäst behöver den mer begränsad. Precisionen är inte lika bra som med handelsgödsel men tekniken utvecklas den med.
Förlusterna av kväve till luften är större eftersom ammoniak dunstar från stallgödsel när den hanteras, och den innehåller kväve men inte i en för växten rätt form vilket gör att den vid omvandling till bra kväve till växten släpper en del kväve som kan försvinna med grundvattnet ut i sjöar och vattendrag.
Fosfor finns även det i stallgödseln och också i rötslam som kommer från människan. Problemet med rötslam är att människor stoppar i sig så mycket olika ämnen som inte är bra att sprida i naturen, till exempel läkemedel som hormoner, nikotin i tobak och tuggummi samt de läkemedel som finns i kött importerat från länder med lägre krav på produktionen.
I handelsgödsel som jag föredrar att kalla det som Ica Kvantum kallar konstgödsel finns luftkväve som binds vid olika processer till små bärare och läggs på eller i marken vid behov. När växten bäst behöver den. En del handelsgödsel är tillåten inom eko men då är det slaktavfall från konventionella grisar i Danmark som används som kvävegödselmedel. Bra eller dåligt är inte upp till mig att avgöra. Vilket som är bäst för miljön är upp till betraktaren att avgöra.
Eko använder inte gifter sägs det och det stämmer till viss del. Man använder inte kemiskt växtskydd men man använder ättika och det för att ta bort ogräs, man använder olika växtextrakt från till exempel ringblomma som är förbjudna att använda inom den konventionella odlingen då de är bigiftiga. Därmed inte sagt att det kemiska växtskyddet är ofarligt, för det är det inte, men det omges med restriktioner om när man får använda det, vem som får använda det och hur mycket och med vilken utrustning man ska använda.
Ica Kvantum säger att man har en schysstare djurhållning. Schysstare än vad? Säkerligen schysstare än merparten av det importerade köttet. Är köttet mer schysst än svenskt konventionellt kött? Tror inte det. Alla svenska kor går ute på sommaren, har regler om utrymmen. Vi har mer regler för våra svenska kor än för gamlingar på sjukhus och åldringsboende.
Därmed inte sagt att våra gamla inte har det bra. Våra grisar får inte fixeras utan måste få gå fritt. Man har strö till grisarna för att böka i. Man har mer utrymme för djuren i boxarna och med automatisk utfodring slutade grisen förknippa människan med mat och ljudnivån sjönk drastiskt.
Man hävdar även att den ekologiska odlingen sparar på resurser. Vad man menar med det framgår inte, men alla bönder vill ta fram en så ren vara som möjligt till konsumenten. Det innebär att man antingen sprutar bort ogräs eller harvar bort ogräs. Harvning kräver diesel för traktorn, sprutan körs även den med traktor men körningarna blir färre.
När man diskuterar olika produktionskoncept måste man vara tydlig med vad man jämför med och inte bara kasta omkring floskler. Det är det samma som med köttpriset i butik. Det svenska är dyrare men bonden får inte mer. De som tjänar mest på svenskt och på eko är handeln, inte producenten. I dag går svenskt jordbruk på knäna. Fläskpriset har visserligen gått upp men mjölken faller. Alla djur är beroende av foder och om vi vill ha öppna landskap, köp svenskt i första hand oavsett produktionssätt.
Visa respekt för jordbruket, Ica Kvantum, och se till att föra fram fakta, jag vet att ni har samarbete med LRF men mer än 80 procent av LRF:s medlemmar är inte eko.
Och de producerar ett säkert, klimatsmart och djurvänligt livsmedel som klarar merparten av det importerade livsmedlen med hästlängder i kvallitet och miljötänk.
Utan svenska bönder kommer det att bli skog överallt, rödlistade arter kommer att försvinna helt och det öppna landskapet kommer vara ett minne blott.
Catharina Rudolphson
ordförande i Stockholm Uppsala spannmålsodlarförening, vice ordförande i LRF Mälardalen