I Moderaternas Uppsala sinar badvattnet

Med Moderaternas förslag riskerar Uppsala att under flera år stå helt utan en 50-metersbassäng, skriver Erik Pelling, Mohamad Hassan och Linda Eskilsson.

Fyra nya bad behöver uppföras och baden behöver spridas ut för att så många som möjligt ska ha ett bad inom rimligt avstånd, skriver Erik Pelling, Mohamad Hassan och Linda Eskilsson.

Fyra nya bad behöver uppföras och baden behöver spridas ut för att så många som möjligt ska ha ett bad inom rimligt avstånd, skriver Erik Pelling, Mohamad Hassan och Linda Eskilsson.

Foto: UNT/Pressbild

Debatt2022-02-28 04:20
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Uppsala är en attraktiv kommun och vi blir allt fler Uppsalabor. Många vill bo här hela livet och många vill flytta hit. Eftersom alla barn i Uppsala behöver lära sig simma och bli vän med vattnet så kommer det behövas fler bad.

Kommunens badutredning har tagit hjälp av experter inom badprojekt, bassängteknik, badanläggningar, besöksnäring och fastighetsekonomi. De har tittat på helheten för att säkerställa att Uppsala har tillräckligt med badyta för skolornas, föreningslivets och allmänhetens behov både i dag och framåt. Fyra nya bad behöver uppföras och baden behöver spridas ut för att så många som möjligt ska ha ett bad inom rimligt avstånd. Det brådskar dessutom eftersom Fyrishov, den badanläggning som idag täcker en stor del av behovet, har nått sin tekniska livslängd och kommer att behöva ersättas inom bara några få år. De kommunala bad som finns i Bälinge och Almunge kommer omhändertas i en översyn av behovet av simhallar utanför Uppsalas tätort.

Badutredningen slår fast att en omfattande renovering av gamla badanläggningar som den i Fyrishov och även i Gottsunda inte är ekonomiskt försvarbart och att anläggningarna bör fasas ut när de nått sin tekniska livslängd. Fyrishovs badanläggnings maximala livslängd i nuvarande skick beräknas till mellan tre och fem år, och badet i Gottsunda kan hålla fram till 2030. Fyrishovs befintliga idrotts- och evenemangshallar är i gott skick och kommer att finnas kvar.

Det förslag som Mittenstyret står bakom innebär att vi bygger nya bad och ersätter de som är gamla och uttjänta, i takt med att Uppsalaborna blir fler. Baden får också en bättre geografisk spridning än i dag och en god närhet till kollektivtrafik för att så många som möjligt ska ha möjlighet att ta sig till de olika baden.

I nordöst, på Gränby sportfält vill vi bygga en större simidrottsanläggning med en 50-metersbassäng, några mindre bassänger och en utomhusdel. Badet ska rikta sig till skolor, simidrottsföreningar och allmänheten med byggstart omgående. I Gränby finns redan en färdig detaljplan vilket gör att badet kan invigas redan 2024.  Ett bad i Gränby kan därmed ersätta viktiga delar av dagens bad vid Fyrishov innan 50-metersbassängen på Fyrishov måste stängas.

Centralt i Uppsala vill vi bygga ett nytt familjebad/äventyrsbad, förslagsvis i kvarteret Kölen i Kungsängen. Tanken är ett bad för motionssimning, vattenlek och med en friskvårdsanläggning. Det ersätter äventyrsbadet vid Fyrishov med byggstart så snart som möjligt. Tanken är att detta bad ska byggas och drivas av en kommersiell aktör utan kommunala bidrag.

I nordväst kommer badet på Fyrishov att hålla öppet tills en ny 50-metersbassäng är på plats i Gränby. Men det nuvarande badet på Fyrishov har nått sin tekniska livslängd och planeringen för Fyrishovs framtid måste börja nu. Mittenstyrets förslag är att Fyrishov även i framtiden ska vara en plats för bad både ute och inne. Badutredningen pekar på behovet av ett stadsdelsbad med fokus på simträning och motionssimning som med lätthet ryms på den mark Fyrishov nyttjar i dag.

I söder planeras flera nya stadsdelar samtidigt som det nuvarande badet i Gottsunda behöver ersättas kring 2030. Mittenstyrets förslag är att ett nytt stadsdelsbad då ska uppföras i Gottsundaområdet.

Med dessa fyra bad kommer skolornas, kommuninvånarnas och föreningslivets behov av bad vara tillgodosedda under lång tid framöver. Det nya äventyrsbadet bedöms kunna bli verklighet utan kommunala bidrag. Övriga bad kommer att finansieras inom ramen för kommunens långsiktiga investerings- och driftsbudget.

Moderaterna röstade i kommunstyrelsen nej till förslaget om bad i Gränby, City och Gottsunda. Moderaternas förslag är att den nya simanläggningen ska placeras intill det gamla badet på Fyrishov. Hur det ska gå ihop rent ekonomiskt är mycket oklart då de många utredningar som har gjorts kring Fyrishov visar på dyra grundläggningskostnader och höga markpriser. Men den största invändningen är att Uppsala då riskerar att stå utan ett bad under många år. Bland annat därför att ett nytt bad på Fyrishov, till skillnad mot ett i Gränby, behöver föregås av ett tidskrävande detaljplanearbete.

Med vårt förslag kan det nya badet i Gränby öppna innan Fyrishov har tjänat ut. Med Moderaternas förslag riskerar Uppsala att under flera år stå helt utan en 50-metersbassäng. Det vore en katastrof. Både för Uppsala som kommun och föreningslivet, men framför allt för Uppsalas alla barn som behöver lära sig simma.