Klimatkrisen är som bekant vårt tids största utmaning. Ändå finns det även i vårt land frizoner för utsläppare av växthusgaser. Vi vet hur mycket energi varje liten lampa i vårt fönster kräver men vad de militära verksamheterna orsakar för utsläpp har vi sämre koll på.
Inom den svenska fredsrörelsen försöker man få besked om de svenska militära utsläppen (Svenska Freds rapport Frikortet år 2020). Det är inte helt lätt. Den statistik som finns är svår att få fram, eftersom försvaret inte ingår i det så kallade miljöledningssystemet. Lyckas man ändå hitta tillgängliga siffror, så redovisas inte vilken verksamhet som släpper ut vad – och inte heller vilka utsläpp som ingår. Hur ska man veta hur de förhåller sig till våra klimatpolitiska mål om vi inte vet hur stora militärens utsläpp är?
Vi vet inte om vapenproduktion och försäljning räknas på annat håll. Och hur är det med forskning och med alla Försvarets anläggningar? Hur räknas utsläppen från militära transportmedel utöver och under krigsövningar – och i svensk verksamhet utomlands och i internationellt luftrum och i vattnet under övningar och spaningar? Och vem räknar in utsläppen från Natoländernas flyg och transporter vid de gemensamma övningarna? Och, inte minst, vilka beräkningar finns för de utsläpp Försvarets beslutade utbyggnad medför?
Militära utsläpp är givetvis en global fråga. Varje land ska ta sin del. Men det finns i Parisavtalet inga krav på minskade utsläpp från dessa verksamheter. Den amerikanska militärens klimatpåverkan avslöjades i en stor forskningsrapport från Watson Institute, Boston University 2019: Costs of war - Pentagon Fuel Use, Climate Change and the Costs of War. USA:s försvarsdepartement är världens största konsument av olja och utsläppen under ett år motsvarar hela Sveriges utsläpp under samma tid. Det frikänner inte oss i Sverige, vi som dessutom ska bygga ut försvaret.
Vi behöver fortsatt jobba med att stoppa coronapandemin. Och vad vi allra mest behöver är en värld för våra barn och barnbarn att leva i. Då måste alla delar av vårt samhälle bidra.