Höjd cigarettålder en frihetsinskränkning

Förhöjd ålder för tobaksbruk ger kriminella en ny inkomstkälla och göra vuxna mindre vuxna, skriver Albin Zettervall i en replik.

Om problemet är att minderåriga lätt kan få tag i tobak är inte lösningen att omyndigförklara unga vuxna, skriver Albin Zettervall.

Om problemet är att minderåriga lätt kan få tag i tobak är inte lösningen att omyndigförklara unga vuxna, skriver Albin Zettervall.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Debatt2019-11-12 14:47
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I en debattartikel i UNT (6/11) föreslår fyra debattörer från Centerpartiet, narkotikapolisen, A non smoking generation och Öckerö kommun att Sverige borde höja åldersgränsen för nikotinprodukter till 20 år. Detta utfall av trist förmynderi är lika illa underbyggt som det är destruktivt. 

Debattörerna motiverar frihetsinskränkningen med att en stor andel av unga som använder narkotika även använder tobak. 

Det enda debattörerna visar är att statistiska samband inte nödvändigtvis innebär orsakssamband. Samtidigt förbiser de att man kan bruka tobak utan att ta droger.Sverige har redan världens mest framgångsrika tobakspolitik. Vi har lägst andel fall av hjärt- och kärlsjukdomar och lungcancer i Europa trots att den totala tobakskonsumtion ligger på genomsnittet. Det beror på att svenskar haft alternativ till rökning. Det kan knappast ha undgått någon att det är hälsovådligt att dra ned giftig rök i lungorna. Därför har andelen rökare i Sverige halverats sedan mitten på 1980-talet. Och trenden fortsätter, allteftersom tobaksbrukare byter till mindre skadliga produkter såsom snus och e-cigaretter.

 

Alternativa nikotinprodukter som e-cigg och snus är åtminstone 95 procent mindre farligt än vanliga cigaretter.

Tiotusentals svenskar har tack vare valfrihet och innovationskraft valt mindre skadliga produkter och därmed undvikit en för tidig död. Denna modell, som faktiskt fungerar, bör bejakas – inte hindras.

Om problemet är att minderåriga lätt kan få tag i tobak är inte lösningen att omyndigförklara unga vuxna. 

Det är dessutom naivt att tro att gymnasieungdomar, som bryter mot lagen genom att röka cannabis, skulle respektera en 20-årsgräns på nikotinprodukter.I stället skulle man se motsvarigheten till dagens kriminella alkoholleverantörer fast för snus och cigaretter som i sin tur finansierar annan typ av kriminalitet.
Det är förbluffande att debattörerna inte tycks hysa det minste lilla förtroendet för sina medmänniskor. 

En förhöjd ålder för tobaksbruk skulle inte innebära minskad cannabisanvändning, men skulle i stället ge kriminella en ny potentiell inkomstkälla och göra vuxna människor mindre vuxna.

Läs mer om