Höga hyror i Uppsala med marknadshyra

Att införa fri hyressättning i nyproduktion skulle kunna leda till att marknadshyra införs även för befintligt bestånd, skriver Marie Linder och Hans Eklund från Hyresgästföreningen.

Debatt2021-03-29 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En rapport som konsultbolaget Ramboll tagit fram för Hyresgästföreningens räkning visar att hyresnivån i vissa stadsdelar i Uppsala skulle öka med hela 47 procent om marknadshyra infördes. Det är dessa högst påtagliga konsekvenser för vanliga människors ekonomi och livsvillkor som riksdagens politiker bör väga in när de ska ta ställning till ett eventuellt förslag på marknadshyror. 

Det politiska förslag som är under utredning handlar om marknadshyra i nyproduktion men Hyresgästföreningen befarar att förslaget öppnar upp för att marknadshyra införs även i befintliga lägenheter på sikt. Uppsalas hyresgäster kan förvänta sig högre hyror och en sämre privatekonomi om förslaget om marknadshyror går igenom. Nya höga hyror kräver att en större del av den disponibla inkomsten går till hyran vilket det leder till ett försämrat konsumtionsutrymme för hushållen. Det finns heller inget som visar att ett sådant förslag skulle leda till att fler lägenheter byggs.

Den rapport som Ramboll tagit fram visar att om marknaden styrde hyresnivåerna i Uppsala skulle hyrorna i genomsnitt höjas med 34 procent. 

Så, hur ser en hyreshöjning på 34 procent ut i praktiken? En tvårummare på 57 kvadrat i Uppsala har idag en genomsnittlig hyra på 6 200 kronor. Med marknadshyror skulle samma tvåa kosta 8 079 kronor i månaden. 

Resultatet skiljer sig också mellan stadsdelar. För boende i Svartbäcken-Tunabackar skulle hyrorna höjas med hela 47 procent. Hyresgäster i Gottsunda och Valsätra skulle behöva klara av att betala 42 procent mer i hyra för att kunna bo kvar. Frågan infinner sig: var ska vanligt folk ha råd att bo?

Marknadshyror innebär att allvarligt försämra hyresgästernas möjligheter till inflytande över sitt boende och sin boendekostnad, med följden att hyresrätten blir en mindre trygg och attraktiv upplåtelseform.  Det blir högre hyror, ökad otrygghet och minskat inflytande för landets hyresgäster. 

Nu kraftsamlar vi och markerar mot förslaget om marknadshyra i nyproduktion. Tillsammans med landets hyresgäster kommer Hyresgästföreningen att ta fajten mot marknadshyror.