Hoffstedt och Patel kokar soppa på en spik

Den privata sektor som erbjuder idrott existerar inte när S presenterar sina idrottspolitiska visioner, skriver tre moderater.

Fredrik Ahlstedt, Madeleine Andersson och Markus Lagerquist, alla moderater.

Fredrik Ahlstedt, Madeleine Andersson och Markus Lagerquist, alla moderater.

Foto: Privat

Debatt2019-12-11 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Caroline Hoffstedt och Maria Patel skriver i en debattartikel (UNT 9/12) om hur viktig idrotten är för samhället. Vi delar helt den uppfattningen. Det är dock en ganska tunn soppa Socialdemokraterna kokar på sin spik. 

Alla de som just nu i förtvivlan vänder sig till kommunen efter det kollapsade avtalet mellan Fyrishov och Idrott- och fritidsnämnden håller knappast med om att allt är väl i Uppsalas idrott. Tvärtom är kaoset vi just nu tvingas bevittna en sorglig röra. 

Idrotten fostrar och stärker unga människor. Den ger förnöjelse och bättre hälsa för alla, inte minst alla kommunens äldre invånare. Den lockar människor till Uppsala som väl på plats ofta passar på att handla, bo och äta. Detta skapar jobb och bidrar till bättre tillväxt. Slutligen visar forskning att idrotten är världens bästa brottsförebyggande organisation. Inom idrottens föreningar erbjuds unga människor gemenskap och social tillhörighet. 

Idrotten är helt enkelt bra på inkludering. Den fostrar i en anda där ett nej respektive ett ja gäller och där respekt och tydlighet från vettiga vuxna är självklarheter.

I debattartikeln berättar Patel och Hoffstedt för läsarna att de i största allmänhet är mycket nöjda med idrotten i Uppsala. Sedan vågar de sig på ett intetsägande löfte, att dialogen skall bli bättre. Dialog är viktigt men skall de presentera stora idrottspolitiska visioner är det rimligt att förvänta sig något skarpare löfte än bara ännu fler möten på kommunhuset. 

Hela den privata sektor som erbjuder Uppsalas invånare idrott existerar inte när Socialdemokraterna skall presentera sina idrottspolitiska visioner.

Alla gym, stall och aktivitetshus där tiotusentals Uppsalabor varje vecka ägnar sig åt idrottsliga aktiviteter glöms helt enkelt bort. Att samverka med dessa existerar inte för Socialdemokraterna, tvärtom så driver dessa med stor entusiasm allaktivitetshuset Allis i direkt konkurrens med befintliga företag. 

Moderaterna vill bygga idrottsstaden med alla aktörer – ideella, kommunala och privata. Kommunen ska aldrig konkurrera med enskilda företag inom idrottens område.

Slutligen skall vi se idrotten som den viktiga del av den växande besöksnäringen den är. Det är den sektor där flest nya jobb skapas. Genom att se detta samband blir elitidrotten liksom stora arrangemang, exempelvis Storvretacupen i Uppsala, viktiga. 

Debattörerna anklagar oss för att inte vilja satsa på att människor ska kunna hålla sig friska längre. Det stämmer inte alls. 

Vi uttalade senast i vårt budgetförslag för 2020 att vi vill säkra ytor för spontanidrott för alla åldrar i alla stadsdelar. Vi har också varit drivande för fler isytor för allmänheten, snarare än bara stora arenor. 

Det är viktigt att förstå att breddidrott och elitidrott står inför olika utmaningar. För elitidrotten är finansieringsfrågan central och här måste kommunen bli bättre på att locka sponsorer och liknande. För det kan inte vara kommunen som skall finansiera all elitidrott eller alla stora kulturprojekt. Breddidrotten kämpar med inkludering, halltider och platser att öva. Här har den styrande minoriteten misslyckats och flera föreningar är missnöjda med tillgängligheten till anläggningar och planeringen av tider.

Det är naturligtvis i grunden bra att Socialdemokraterna tycker att idrotten är viktig. Men att inte se idrotten som en helhet samt att helt missa dess betydelse för jobb och tillväxt är anmärkningsvärt.

Socialdemokraternas svar på idrottens frågor är fler möten på kommunhuset. Uppsalas idrott är värd mycket mer.