Hjälp med psykakutbil i stället för polisbil

Vi vill att psykiatriambulans införs i stället för att den med akut psykisk ohälsa hämtas av polisen, skriver Elisabeth Lindström.

Att vara sjuk är inte en brottslig handling, men akut psykiskt sjuka blir i Uppsala bortförda i polisbil, skriver Elisabeth Lindström. (Arkivbild.)

Att vara sjuk är inte en brottslig handling, men akut psykiskt sjuka blir i Uppsala bortförda i polisbil, skriver Elisabeth Lindström. (Arkivbild.)

Foto: Peter Söderlund

Debatt2019-12-01 02:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tänk dig att ditt barn, din sambo eller din förälder mår psykiskt dåligt – det kan vara en akut depression, en kris av något slag eller en psykos. Din nära mår så dåligt att du känner oro för hens liv, att det finns risk för självmord. Du ringer 112 och beskriver problemet för att få hjälp att få din nära till psykakuten för vård. 

Tänk dig då att det utanför ert hus eller lägenhet stannar en polisbil och för bort ditt barn, din sambo eller din förälder. Att vara sjuk är inte en brottslig handling.

De har drabbats av en dödlig sjukdom, faktiskt lika dödlig som om de fått en hjärtinfarkt. Att då bli bortförd med polistransport inför grannar och andra vittnen kan kännas mycket förnedrande för patienten och deras anhöriga. Det är inte acceptabelt att i en akut sjukdomssituation behöva känna sig som en brottsling. Det akuta sjukdomstillståndet blir till ett trauma som kan förvärras genom händelsen. 

Nu finns det dessutom ett alternativ som redan provats under flera år och nu blivit permanent i Stockholm – en psykiatriambulans (PAM).

PAM är en rullande psykakutbil. I Stockholm har man nu under flera år använt sig av en sådan akutbil. Det är en vanlig ambulans utrustad med fyra säten i stället för bår och med teknisk utrustning så personalen har tillgång till patientjournaler och kan koppla in sig på personens journal om hens personnummer redan finns i systemet. De kan då snabbt få en bakgrund om patienten de ska hjälpa och på ett mer effektivt sätt redan i bilen börja handla: ta kontakt med psykiatrin och förbereda för behandling och eventuellt inläggning.

Försöket i Stockholm börjande som ett projekt och har varit så framgångsrikt att man nu gjort det permanent.

En rullande psykakut som PAM finns nu i flera regioner som Göteborg och Skåne. Att åka på larm när en person mår psykiskt dåligt är en resurskrävande uppgift för polisen. Det har visat sig att PAM frigör polisen för andra uppgifter som att motverka och utreda brott och trafikolyckor, för att nämna några. 

Enhetschefen för psykiatriska länsakuten i Stockholm, Fredrik Bengtsson, säger i en intervju i nättidningen Samverkan 112: 

”Den utvärdering som ska göras innan försöksperioden går ut ska visa om det också är samhällsekonomiskt lönsamt. På plussidan i bokslutet finns framför allt tre saker: 1. Belastningen på psykakuten minskar. 2. Polisen får mer tid över för tydligare polisiära uppgifter. 3. Vanliga ambulanser frigörs för uppdrag med somatiska sjukdomar. Det är politikerna som avgör om det här ska bli en permanent verksamhet. Men jag har personligen svårt att tro att det kan bli ett nej."

I Uppsala hämtas fortfarande personer med psykisk ohälsa vid akuta situationer av polisen.

För barn till den sjuke kan det bli ett ytterligare trauma att se sin förälder föras bort i en polistransport. Vilken syn på personer med psykisk sjukdom vill vi ha i samhället? 

Vill vi fortsätta bidra till stigmatiseringen, eller vill vi gå mot ett humanare synsätt där vi inser att vem som helst faktiskt kan drabbas av en akut psykisk kris?

Så mycket bättre vore det om en rullande psykakutbil med specialutbildad personal var de som kom till hjälp vid en akut situation, som ofta sker i hemmet och i närvaro av familjemedlemmar. Psykiatrisjuksköterskan och ambulanspersonalen kunde då bilda sig en uppfattning av situationen, bemöta både den sjuka och familjen på ett mer professionellt sätt då de är specialutbildade för situationer som denna.

Riksförbundet för SuicidPrevention och Efterlevandes Stöd (SPES) i Uppsala och Nationell Samverkan för Psykisk Hälsas (NSPH) medlemsorganisationer önskar att Region Uppsala tillsätter en grupp som kan arbeta fram en likadan lösning och införa en PAM på försök under 2020 för senare utvärdering i Region Uppsala.

Elisabeth Lindström
Elisabeth Lindström