Hemtjänsten ska inte längre upphandlas genom lagen om valfrihet

Nu inför vi en ny upphandlingsmodell för hemtjänsten i Uppsala kommun, skriver Tobias Smedberg (V) med flera.

Med denna nya organisering av vår hemtjänst skapar vi förutsättningar för ökad kvalitet och kontinuitet, och minskad stress för personalen. Vi tror att fler seriösa aktörer kommer att vilja etablera sig i Uppsala, såväl privata som idéburna, skriver Tobias Smedberg (V) med flera.

Med denna nya organisering av vår hemtjänst skapar vi förutsättningar för ökad kvalitet och kontinuitet, och minskad stress för personalen. Vi tror att fler seriösa aktörer kommer att vilja etablera sig i Uppsala, såväl privata som idéburna, skriver Tobias Smedberg (V) med flera.

Foto: Johanna Sandgren

Debatt2025-03-12 12:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Höjd kvalitet med högre kontinuitet och säkerhet för brukaren, där utföraren får ett samlat ansvar för dem som har hemtjänst och hemsjukvård, och minskad stress för personal. Det är ledorden för de förändringar vi nu presenterar i en politisk överenskommelse mellan Uppsalas S-V-MP-styre och Utvecklingspartiet demokraterna.

Valfriheten inom hemtjänsten i Uppsala har minskat sedan 2011. Då hade Uppsala 18 olika utförare att välja mellan inom hemtjänsten – i dag är den siffran enbart tre. Höjda kvalitetskrav och uppköp av företag är huvudskälen. Det finns en risk att valfrihet för brukare inom hemtjänsten och hemsjukvård försvinner.

Vi genomför nu två reformer: Den ena är en geografisk indelning av Uppsala kommun. Den andra en övergång från LOV (lag om valfrihetssystem) till ramupphandlingar genom LOU (lag om offentlig upphandling). Villkoren ska vara konkurrensneutrala mellan kommunens egenregi och externa aktörer. Detta ska skapa en sund balans mellan kommunal och privat regi och garantera de äldres valfrihet.

Den nya modellen togs fram i dialog med intresserade och engagerade pensionärsorganisationer som samordnas via Uppsala pensionärers samarbetsråd. Dialog har också förts med seriösa vårdföretag som i dag bedriver hemtjänst i Uppsala och andra jämförbara kommuner.

Uppsala är en geografiskt stor kommun – minst en timme med bil från ena änden till den andra. I dag ingår hela kommunen i ett och samma upphandlingssystem. En hemtjänstpatrull kan behöva ta sig långa sträckor om en brukare finns i västra delen av kommunen och nästa brukare finns i östra delen. För personalen innebär detta stor stress, och för klimatet betyder de många resorna stora utsläpp. För en liten privat eller idéburen utförare blir det nästan omöjligt att etablera sig i Uppsala då det kräver en fordonsflotta och stora investeringar.

Vi hörsammar nu tydliga önskemål från personal och utförare om att dela in Uppsalas hemtjänst i olika geografiska områden. Det ska vara möjligt att låta sig upphandlas enbart på hela eller delar av landsbygden, enbart i delar av staden, eller båda delar. Dessa mindre geografiska områden gör det möjligt för fler aktörer att etablera sig i Uppsala.

Som en del av detta går vi också från lagen om valfrihetssystem, LOV, till att upphandla enligt lagen om offentlig upphandling, LOU.

När vi nu sett en utveckling där en mångfald av olika utförare har blivit till ett fåtal, skulle ett scenario med en stor aktörs snabba sorti ytterst hota de äldres trygghet. Vi har tidigare varit med om att med några få veckors varsel behöva ta över ansvaret för flera hundra äldre med hemtjänst när en stor utförare snabbt tvingades lämna kommunen. Det vill vi inte behöva uppleva igen.

Med LOU bestämmer kommunen antalet aktörer som ska få erbjuda sina tjänster inom ett hemtjänstområde. En gedigen upphandling med kvalitet som främsta konkurrensparameter och uppföljningar av både egen regi och privata utförare premierar aktörer som är ansvarstagande och täpper till en ingång för välfärdsbrottslighet.

Samtidigt som vi ändrar upphandlingsmodell höjer vi också kvalitetsambitionerna på fler sätt. En övergång till så kallad ramtid i hemtjänsten i kommunens egen regi kommer också omfatta externa utförare. Ramtid innebär att personal och brukare tillsammans får större möjlighet att bestämma över hur tiden hos brukaren används.

Det gör det möjligt att arbeta i mindre team vilket är bra för att öka kontinuiteten och tryggheten i hemtjänsten och i hemsjukvården.

Ersättningsnivåerna för privata utförare och kommunens egen regi kommer att ses över. Det är mer kostsamt att bedriva hemtjänst på landsbygden, ett faktum som vi kommer att ta i beaktande i ersättningarna.

Med denna nya organisering av vår hemtjänst skapar vi förutsättningar för ökad kvalitet och kontinuitet, och minskad stress för personalen. Vi tror att fler seriösa aktörer kommer att vilja etablera sig i Uppsala, såväl privata som idéburna. Och för den enskilde brukaren tryggar vi valfriheten. I både stad och på landsbygd vill vi att äldre ska kunna välja mellan kommunens egenregi och externa utförare. Alla med högsta tänkbara kvalitet.