Hela Uppsala ska vara en trygg kommun

Svar till "Ställ inte stad mot land!" i UNT (27/12).

Debatt2022-01-07 04:58
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

Uppsala är Sveriges största landsbygdskommun. Det förpliktigar och kräver mer än fina ord om en sammanhängande kommun. Det kräver en politik som låter människor bestämma mer över sin egen mark, snarare än en politik som sätter käppar i hjulet och detaljstyr. De stora problem som landsbygden i dag brottas med – dåliga vägar, bristande uppkoppling av bredband, höga drivmedelspriser, otillräckliga möjligheter att kunna bo, bygga, pendla, ladda bilen - är stora och viktiga frågor inför valet. Erik Pelling är dock påtagligt nöjd och berättar i UNT den 27/12 om enstaka punktinsatser som han – ivrigt påhejad av Miljöpartiet – genomfört. Han lyckas också klämma in ett stycke om spårvagnar i centrala Uppsala, en dyr och oflexibel teknik som riskerar framkomligheten.

De senaste åren har byggandet i kommunen kraftigt fördyrats och politisk klåfingerhet har alltför ofta fått styra när människor nekats att bygga på sin gård eller att sätta upp solceller på sina tak. För sanningen är att sedan 2014 har Erik Pelling och socialdemokratin nekat hundratals småhus på Uppsalas landsbygd. Den som levt hela sitt liv i sin bygd kan inte stycka av sin mark och bygga för kommande generationer.

Moderaterna vill möjliggöra för fler att kunna både bygga på och investera i landsbygden. Äganderätten måste stärkas, exempelvis genom landsbygds- och utvecklingsvänliga tolkningar av översiktsplan och lagtext. Regelverk som försvårar och fördyrar byggande ska tas bort, särskilt för mark som inte är planlagd. För att göra det mer attraktivt att bygga i hela Uppsala behöver handläggningstiderna för detaljplaner kortas och utlovade tidsplaner hållas. De som kämpar för en levande landsbygd ska välkomnas, inte motarbetas.

Oavsett var i Uppsala man vill bosätta sig ska man kunna göra det med vetskapen om att det finns tillgång till jobb, välfärd och goda kommunikationer. Hela Uppsala ska vara en trygg kommun. Så är det inte i dag. Otryggheten har brett ut sig under pandemin och boende på landsbygden har vittnat om både stöldligor och vandalisering. Nolltolerans ska råda mot all form av förstörelse av både det offentliga och det privata.

I september 2022 har väljarna möjlighet att välja en ny politisk inriktning. En modern politik som värnar hållbar tillväxt och goda villkor i hela kommunen. Det finns en enorm kraft av entreprenörer, gemenskap och vilja på landsbygden. Ger vi alla dessa människor goda förutsättningar har Uppsala alla möjligheter att bli inte bara Sveriges största utan också Sveriges bästa landsbygdskommun.