Hårdare tag är inte hela lösningen

Lika mycket som läggs på polisen måste läggas på att förebygga sociala problem, skriver My Eriksson, Akademikerförbundet SSR.

Tre av fyra socialsekreterare anser att det arbetas för lite med förebyggande arbete i deras kommun.

Tre av fyra socialsekreterare anser att det arbetas för lite med förebyggande arbete i deras kommun.

Foto: UNT arkiv

Debatt2022-07-15 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hur kan vi förebygga att fler barn och unga dras in i kriminalitet? Det är en högst relevant fråga då kriminaliteten skapar otrygghet hos många och konsekvenserna för både offer och förövare är stora. I höst är det val och detta är en aktuell fråga i debatten. Politiska förslag med koppling till polisen och rättsväsendet duggar tätt. Är förslagen på hårdare tag verkligen hela lösningen för att stoppa nyrekryteringen? Vi tror inte det.

Akademikerförbundet SSR organiserar många av landets välfärdsarbetare som i sitt dagliga arbete har till uppgift att stödja och bistå barn, unga och vuxna till en bättre livssituation. 

Den senaste socialsekreterarundersökning från Akademikerförbundet SSR visar att tre av fyra anser att socialtjänsten i deras kommun arbetar för lite med förebyggande insatser. 

Politikerna har sedan en tid frågat polisen vilka verktyg de behöver. Nu är det dags att även fråga de som arbetar med socialt arbete hur utvecklingen ska vändas. En stor del av Akademikerförbundet SSR:s medlemmar arbetar med förebyggande socialt arbete. Det kan handla om kriminalitet, barn som far illa, missbruk, psykisk ohälsa, arbetslöshet och hemlöshet samt i högre grad utifrån samhällets förändringar just nu, området kriminalitet och dess följder. 

Vi är övertygade om att det går att vända den negativa utvecklingen, men det kräver resurser. Lika mycket som läggs på polisen måste läggas på att förebygga sociala problem. Det finns ett behov av utökad samverkan mellan socialtjänstens olika delar, skola, BUP (Barn och – Ungdomspsykiatrin), polis och även civilsamhället för att lyckas.

Det behövs en beslutsamhet från våra politiker att se helheten. Rusta det förebyggande arbetet med väl fungerande socialtjänst, skolkuratorer och kuratorer inom barn och ungdomspsykiatrin. Målet ska vara att barn och unga ser en framtid och har trygga vuxna som goda förebilder. När vuxna i de ungas närhet inte räcker till eller när idealiserandet av kriminalitet försöker få fäste, då ska myndigheter och civilsamhälle vara beredda. Ofta vet vi vad som behövs men resurserna räcker inte till. 

Det vi skriver här knyter an till Akademikerförbundet SSR:s kampanj om att det behövs fler socialarbetare som arbetar förbyggande, #10000fler. Förebyggande arbete är en investering till en tryggare och mer socialt hållbar kommun för alla invånare. En investering vi skulle få tillbaka flera gånger om. Barn och unga är samhällets framtid!