Har barnen offrats i pandemibekämpningen?

Barnadödligheten kan ha minskat globalt, trots covid-19 och lockdown, skriver Rodney Edvinsson.

Debatt2021-03-24 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I den allmänna debatten har det förts fram en oro att barnen offras i pandemibekämpningen. Allt fler uppgifter kommer dock att i rika länder har lockdown och andra coronarestriktioner, förutom att ha räddat riskgrupper från att dö i covid-19, inte ökat sekundärdödligheten bland barn och unga vuxna.

Human Mortality Database sammanställer statistik för rika länder över avlidna. I 37 rika länder gick antal avlidna barn under 15 år ned med 9 procent mellan 2019 och 2020, medan trenden 2016-2019 har varit en nedgång med 2-3 per år, och detta trots att även barn har dött i covid-19. I de flesta lockdown-länderna har barnadödligheten dock gått ned kraftigt mellan 2019 och 2020.

Sverige sticker ut med en uppgång, även om den inte är statistiskt säkerhetsställd. Bara i Luxemburg och Island steg antal avlidna barn mer än i Sverige, men dessa länder är svårtolkade. I Norge och Finland har mer än 15 procent färre barn avlidit, i Belgien mer än 30 procent färre barn. Förutom att ha bidragit till färre coronadöda totalt sett, har lockdown och skolnedstägningar också lett till att 4000 färre barn i rika länder har avlidit. Sjävklart finns andra negativa effekter av restriktiva coronaåtgärder på yngre, men å andra sidan bidrar större smittspridning till coronadöd och långtids-covid även bland yngre.

Skolnedstängningar i fattiga länder har antagligen mer negativa effekter än i rika länder, och bör därför undvikas helt. Delstaten Kerala i Indien har dock presenterat dödlighetsstatistik för hela befolkningen, som visar på en dramatisk nedgång under förra året från 7,5 till 6,8 per 1000, och då ingår coronadöda som behöver dras av för att få indirekta effekter. En sådan nedgång för hela Indien i samma grad skulle motsvara att upp till en miljon färre människor har dött. Sedan kan det vara så att vissa enskilda fattiga länder kan ha en kraftig ökning, vilket är sannolikt, men ännu vet vi inte det. Vi kan i dagsläget inte utesluta att barndödligheten globalt kan ha minskat även under 2020 trots lockdown och covid-19, vilket vore positiva nyheter.